tisdag 6 december 2011

Lite Etiopien, lite demokrati och lite kultur

Teknokratism i Ryssland och i många, många andra länder
Läste en intressant debattartikel av Elena Namli, professor Centrumför Rysslandsstudier, Uppsala universitet. Den var publicerad 2 december, alltså före valet i i Ryssland. Hon skriver att Ryssland fortfarande har en stabil ekonomi och en positiv självkänsla, men ekonomin bygger på exploatering av naturtillgångar och självkänslan tenderar att urarta till grov nationalism.

EN ”pekar ut teknokratism inom politiken som ett allvarligt hinder mot en positiv utveckling. Teknokratism kännetecknar rysk politik på alla dess nivåer. Kort handlar det om att landets ledning inte betraktar sig som representanter för politiska visioner som de behöver folkets mandat för. Istället ser de sig som specialister på att driva företaget Ryssland. Enade Ryssland är ett talande exempel på denna trend. Partiet är byggt kring Putin som maktens centrum i stället för att samla människor kring ett politiskt program.”

Artikeln avslutas med orden

De problem Ryssland står inför är reella men inte specifikt ryska. Snarare är Rysslands problem en variant, om än extrem, på de globala utmaningarna. Dessa handlar om att marknaden frigör sig från demokratisk kontroll, att medborgarna inte engagerar sig i politiska frågor för att istället acceptera rollen av statens halvnöjda kunder och att man ständigt pekar ut andra och svagare människor som ansvariga för våra ekonomiska och sociala bekymmer.”

I Sverige har vi alltid fått höra om det farliga Ryssland, som motsats till vårt goda Sverige. EN:s artikel leder mina tankar till Reinfeldts Sverige. Visst fungerar demokratin bättre hos oss och eventuellt valfusk är nog ytterst marginellt i Sverige om en jämför med det nu genomförda Ryska valet till duman. Däremot har den svenska tig och lydkulturen ökat vilket jag tidigare bloggat om här.
EN skriver om det teknokratiska Enade Ryssland. I Sverige påstår sig moderaterna företräda allmänintresset, se tidigare blogg. I dagens Europa inklusive Ryssland framförs ofta budskap om att det bara finns en möjlig väg, en sanning, och politiken osynliggörs. Grekland och Italien har nu s.k. opolitiska ledare, se även tidigare blogg.

Fler saker som är lika bland makthavare i Europa och Ryssland är tron på att marknaden ska lösa kriserna, att medborgare framförallt drivs av egenintresse, att ojämlikheten breder ut sig och att rasismen växer. Ljuset ur tunneln finns i andra världsdelar.

Lundin Oil och fängslade journalisterna
Den svenska förundersökningen om Lundin petroleums misstänkta brott mot folkrätten under kriget i Sudan pågår. Magnus Elving, kammaråklagare vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm, inledde en förundersökning i augusti 2010 för att utreda misstankar om eventuella svensk anknytning till övergrepp i Sudan. En rapport från organisationen Ecos, publicerades sommaren 2010 med svidande kritik mot Lundin oil. Rapporten beskriver att exploateringen av olja utlöste ett våldsamt krig där nästan 200 000 människor tvingades bort från sina marker och tusentals dödades, samtidigt som militären gjorde sig skyldig till plundring, våldtäkt och tortyr. Läs mer i Fria tidningen

I går inleddes rättegången mot de fängslade journalisterna i Etiopien, som tog sig in i Ogaden för att vittna om oljeutvinningens konsekvenser. UD stoppade enligt DN ett vittne som försvarsmakten erbjudit sig att skicka. En vapenexpert kunde ha intygat att filmbilderna när svenskarna håller i vapen inte handlar om vapenträning, utan att de bara håller i vapnen ”på skoj”. Men expertens resa till Etiopien stoppades av utrikesdepartementet. Försvarsmaktens vittnesmål skulle kunna uppfattas som att journalisterna var utsänd av svenska regeringen, enligt UD!!!

Enligt P1 är det inte många Etiopier som tror att de två journalisterna är terrorister, men det har blivit allt hårdare tider för etiopiska journalister när regimen vill tysta kritisk rapportering. Den senaste månaden har över 20 människor, bland dem oppositionella och journalister, åtalats för terrorism. Jag håller tummarna för att åklagaren släpper terroristanklagelserna. Och att Martin och Johan får komma hem så snabbt som möjligt.

Dessutom önskar jag att trycket på Sveriges regering ökar, så att Carl Bildt tvingas avgå. När blir internationella åklagarkammaren klar med sin förundersökning?

Och så lite kultur
Idag hart jag avlöst min vän Berit på hennes utställning i Galleri 1.  Det var få besökare, eftersom det var middagsdags. Satt och tittade på Berits underbara vävar, av Drottningen av Saba, av Drottning Teitu, av flygande stolar, av fredspristagare, vävar i olika färger med olika uttryck och stämningar. Njöt av atmosfären och somnade en liten stund. Nedan ser du en av vävarna jag såg från min plats.

Marianne och Palle. 121x98 cm, ull på linnevarp, 2008 , © B Sahlström



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar