söndag 23 oktober 2011

Efter lördagens tidningsläsande

I en ledare i lokaltidningen kallad “Den eviga konflikten i Mellanöstern”  är Bo Pellnäs tydlig om vem som bär huvudansvaret .

”De olagliga bosättningarnas invånare skiljer sig från de första kibbutzernas idealister. Olustigt nog tycks många bosättare vara övertygade om att Jehova har lovat dem Judéen, Samarien och Galiléen och att Herrens ord väger tyngre än säkerhetsrådets i FN. Övergrepp och rena skövlingar i palestinska byar har blivit vanliga medan omvärlden och den israeliska rättvisan blundar med båda ögonen.”

Israel säger sig vara beredda att acceptera en tvåstatslösning, men israelisk politik går ut på att steg för steg, sakta men säkert bygga bort förutsättningarna för en palestinsk stat på Västbanken.

Han skriver att Obamas vilja att bli omvald försvårar ett erkännande av Palestina som en självständig stat.

Sverige bör tydligt ta ställning för ett erkännande av Palestina och driva den frågan inom EU. Det är hög tid för oss att stå upp för ett mått av moral och anständighet, enligt ledaren.

Skönt att fler och fler borgerliga tidningar synliggör maktförhållandena. Detta är ingen slump utan beror på ett enträget arbete från många demokratianhängare som ständigt påtalar konsekvenserna av Israels rasistiska politik. Ship to Gaza är en viktig aktör i denna kamp.
Abdusalam Elgatit från Libyen säger att Gadaffis anhängare saknade ideologi i samma tidning. De var antingen parasiter eller så fortsatte de jobba för Gadaffi för att de trodde de gjorde en bättre insats för landet om de stannade kvar.
Moderaternas önskan att tilltala 100 procent av väljarna faller på sin egen orimlighet, enligt en annan lördagsledare i lokaltidningen. Ett parti kan inte företräda alla åsiktsinriktningar. Utan en egen ideologisk kompass går det inte i längden att åstadkomma samhällsförbättringar. I en verklig demokrati sker framsteg när olika åsikter bryts i en öppen debatt, enligt denna ledare.

Att Carl Bildt klarar sig beror inte på att nyheten att en minister har berikat sig på en verksamhet som har lett till tiotusen mördade och hundratusentals fördrivna människor i sig är oviktig, utan för att landets ledande redaktörer har ansett den vara oviktig. Att fuska med bostadsbidrag och tv-licens känner vi igen, men miljonaffärer i svart guld som dödar människor på en annan kontinent känns avlägset, i alla fall när det handlar om en svensk politiker. Hade han varit ryss eller italienare hade det varit en annan sak, enligt Mattias Gardell.

Läs hans krönika i Fria tidningen

Läser att moderaternas partistämma har beslutat att verka för att gårdsförsäljning av alkohol ska bli tillåten. I moderaternas Sverige ska alltså min rätt att få köpa alkohol gå före alkoholens negativa konsekvenser. Jag tokar detta som att mer kvinno- och barnmisshandel, ökat våld i samhället och försämrad folkhälsa enligt moderaterna inte är ett allmänintresse och att gårdsförsäljning inte ska tolkas som ett särintresse.

Godmorgon Världen tog i morse upp kopternas utsatthet i Egypten. Egyptisk armen angrep för någon vecka sedan en fredlig demonstration av kristna kopter och dödade flera. I Egyptisk media lades först ansvaret på kopterna som ansågs ha angripit muslimerna. Precis som i många andra samhällen beskrivs hur ”vi goda” blir angripna av ”de andra”. Makten osynliggörs. I går skrev jag om motsatsen, alltså om hur "vi goda kristna", blir angripna av ”de andra” muslimerna i USA.

Tycker att Abdusalam Elgatit från Libyen pekar på något viktigt när han säger att Gadaffis anhängare saknade ideologi . Bildt verkar ju också sakna ideologi, liksom Borg och Reinfeldt när de ser anser sig företräda allmänintresset. Undrar om det i moderaternas allmänintresse utöver att främja gårdsförsäljning också ingår att fortsätta osynliggöra islamofobin och bristen på mänskliga rättigheter i Ogaden, i Sudan och i andra delar av världen där Sverige har ett ekonomiskt intresse av stabilitet. Likaså att fortsätta osynliggöra Israels övergrepp på den palestinska befolkningen.

En sak är helt klart, utvisning av dementa 90-åriga kvinnor från sina släktingar i Sverige till ett okänt öde i Ukraina ingår i moderaternas allmänintresse, eftersom vi inte har råd att vara humanister.

Jag saknar såväl moral, som anständighet i den moderata politiken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar