lördag 22 oktober 2011

Islamofobin osynliggörs

Vaknade klockan nio och satte på P1, konflikt. Programmet inleddes med ett reportage från Malmö. Antalet skjutningar har oftast förklarats med gängbrottslighet . Bilden som gavs var att invandrare sköt mot invandrare.

För ett år sedan gick polisen ut och sa att det troligtvis var en serieskytt som låg bakom. Hans måltavlor var invandrare. Den misstänkte serieskytten greps den 6 november, en etnisk svensk vit man Nu sågs inte längre våldsbrotten som strukturella, utan nu handlade det om en enskild knäpp man med vapen. Idag sitter han häktad för sammanlagt 13 mordförsök och 3 mord, dåd som sträcker sig från 2003 till förra hösten.

Skyttens offer upplever att en från samhällets sida undviker att prata om det, att det varit tyst i Malmö sen den misstänkte skytten greps.

Dagens konflikt ställer frågan: När blir enskilda attentat en del av något större, långt mer skämmande?

För två år sen mördades egyptiskan Marwa al Sherbini i en domstol i tyska Dresden. Hon hade anmält en vit man för hot och kränkningar. I rättsalen angrep han henne. Hennes man var den förste som försökte skydda henne mot knivhuggen. En polis gav sig in i tumultet och sköt den färgade mannen istället för angriparen. Parets son placerades hos okända vita, istället för hos släktingar.

Händelserna runt mordet och polisens agerande och den fortsatta processen visar på det tyska samhällets ovilja att handskas med de riktigt svåra frågor som mordet gav upphov till. Angela Merkel tiger om de strukturella frågorna. Trots att mördaren uttryckligen angrep Marwa al Sherbini på grund av hennes muslimska tro, har en i Tyskland värjt sig mot att tala om islamofobi och istället påstått att mördaren var en ensam galning. Det brutala knivmordet har blivit en symbol för muslimers rättslöshet.

I USA finns en stor och stadigt växande opinion som ser islam - inte islamistisk terrorism - som ett existentiellt hot mot landet. Republikaner hetsar mot alla muslimer. Idag säger tvåtredjedelar av republikanerna att islam inte går ihop med amerikanernas sätt att leva och amerikanska värderingar. Amerikanska muslimer får vara på sin vakt mot fysiska angrepp, de kröker sin rygg och döljer sin tro. En fjärdedel av USA:s muslimer har under sista året upplevt någon form av attack mot sig själva eller mot sin moské.

Sveriges mest tillfrågade terroristexpert Magnus Ranstorp, forskningschef vid försvarshögskolan, understryker att morden som genomförts av högerextremister har psykologiska förklaringar.

Inga högerextremistiska terroristdåd genomfördes under 2010 påstår Magnus Ranstorp trots seriemördaren i Malmö och flera andra högerextrema brott i Europa.

Jag vill gråta och skrika. Känner ett starkt behov av att agera och protestera utifrån ett politiskt ickevåldstänkande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar