lördag 1 oktober 2011

Bakterier

I veckan har jag läst flera artiklar om bakterier. Emil Nilsson skriver i sin krönika i Fria tidningen om hoten från nya antibiotikaresistenta bakterier

”Det är inte bakterier rent generellt som det är fel på. Vi har fler bakterieceller än kroppsegna celler på våra kroppar. En del av de drygt tusen arter av bakterier som lever på din kropp verkar också kunna påverka ditt välbefinnande, så du gör bäst i att vårda dina bakterier. Men det gäller inte enbart de bakterier som bokstavligt talat lever på oss. Vi måste också börja tänka på de bakterier som lever i den miljö som vi människor skapat; från djurstall, avloppsdiken till fabriker i Indien som gör antibiotika. Det är de mänskligt skapade miljöerna som är problemet.”

I lokaltidningen läser jag också om problemen med antibiotikaresistens

- Nuvarande affärsmodell för att utveckla och marknadsföra nya antibiotika har havererat. Sedan 1980-talet har inte en enda ny klass av antibiotika tagits fram, säger Otto Cars enligt tidningen.

I dag finns det en del bakteriestammar som inga befintliga antibiotika biter på. Som cancerpatient med bitvis dåligt immunförsvar blir jag nog extra orolig av dessa dystra rapporter. Sommaren 2006 och någon månad in på hösten medicinerade jag med Heracillin mot bakterier under naglarna, se tidigare blogg.

Vet inte om antibiotikan jag fick överhuvudtaget hjälpte. Den kanske bara ökade mina kroppsegna bakteriers resistens mot detta penicillin. Skälet till att infektionen under naglarna läkte var snarare att jag slutade med Taxoterebehandlingar och enbart fortsatte med Xeloda. Detta gjorde att mitt immunförsvar och min motståndskraft förbättrades.

22 augusti bloggade jag om förändringarna på min högerhands naglar. Nu är naglarna infekterade och under långfingernageln kommer det lite var. Problemen är inte lika stora som sommaren 2006, men jag har mer ont. Precis som sommaren 2006 tvättar jag med Alsolsprit och sätter på kompresser på långfingret. Sommaren 2006 hade jag nog ingen hjälp av penicillin. Nu vet jag inte vilken hjälp jag kan få. Vill framförallt försöka förbättra mitt immunförsvar och stärka mina goda bakterier. Träffar läkare på måndag förmiddag.

Professor Otto Cars säger till lokaltidningen att det behövs nya samarbetsmodeller mellan industri, akademi och politik för att utveckla nya effektiva antibiotika. Jag tycker att offentliga sektorn ska äga egna läkemedelsföretag. Inga nya antibiotikaklasser har tagits fram sedan 1980-talet. Forskning på nya läkemedel kostar och görs delvis på universiteten, delvis inom läkemedelsindustrin. Tycker att offentligt finansierad grundforskning på nya läkemedelssubstanser ska stärkas och därefter utvecklas av statligt ägda företag.

Jag är socialist och vill att forskning ska vara till nytta för hela världens befolkning och detta förhindras av läkemedelsföretagens vinstintressen. Jag har tidigare bloggat om detta här och här.

För övrigt har jag haft ett bra dygn hos min mamma i Nyköping. Vi hittade ganska mycket trattkantareller på Jogersö. Hemresan gick bra, trots tre byten. Först tåg, sedan buss och sedan tåg. SJ höll sina tider och vi blev bjudna på kaffe och tilltugg innan vi klev på bussen i Södertälje Syd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar