tisdag 7 februari 2012

Andras objekt eller eget subjekt

Järnladyn, maskoten, förförerskan eller morsan är olika stereotypa tilldelningar för kvinnliga chefer. Det är fortfarande enklare för män att bli sedda som individer, så länge de håller sig innanför de manliga normerna. Männen får vara sina egna subjekt medan medvetna kvinnor möjligen kan välja hur de ska objektifieras.

Denna teoretiska modell för kvinnligt och manligt ledarskap har underlättat min förståelse för min egen utsatthet. Funderar över vilka frihetsgrader jag haft i mina olika roller. Vet inte vilken roll jag tilldelades som kommunalråd, men tror att den var olika utifrån de olika relationer jag hade till olika individer.

I söndagens blogg ”Tanter,kärringar och elaka kärringarskrev jag om smärtsamma minnen, om hur andras föreställningar om mig lever kvar och begränsar mig.

Skrev om min oförmåga att försvara mig själv. Detta är ett återkommande tema och mitt huvud är fullt av olika tolkningar av vilka frihetsgrader jag har idag och har haft och vad jag ska ta till mig av andras kritik och angrepp. Kommer nog aldrig att hitta bra former för att sortera, kommer aldrig att bli hårdhudad. Klarar inte av att bara låta saker jag blir känslomässigt berörd av rinna av mig. Ältar och processar i mig själv.

Fortsätter längta efter seriösa samtal, där alla inblandade vill bena ut konflikter som varit. Där var och en försöker förklara hur en tänker, vilka föreställningar en har om den andre och varför, och tankar om det egna agerandet. Samtal där alla tillåts vara subjekt som definierar sig själva.

Såg en kurs i Göteborg som jag gärna skulle åka på om mina krafter räckte till. Per Herngren
som jag tidigare bloggat om håller i helgkursen ”Mångfaldiga & Ingripa vid diskriminering; Konflikthantering kringrasism, åldersism, funktionism och sexism”.
”Deltagarna övar en rad metoder för att intensifiera kreativa möten mellan människor med olika erfarenheter, ålder, nationalitet, sexualitet och kön. Syftet är att mångfaldiga erfarenheter och kulturer snarare än att fastna i tolerant mångfald där olikheterna blir statiska öar. Kultur är innovativa möten inte särskiljande bubblor. Under kursen tränar deltagarna konkreta metoder för att upptäcka och ingripa vid diskriminering eller mobbning, samt olika vägar för upprättelse av offret. Kursen tar speciellt upp hur man ingriper vid svårupptäckt särbehandling i grupper som ser sig som ganska hyggliga och snälla.”

Önskar att alla barn fick lära sig konfliktlösning och att inse sin egen roll i konfliker. Viktigare kunskaper än att få uppleva att konflikter går att lösa och att kränkningar kan upphöra finns väl inte.   

1 kommentar:

  1. Tack för dina fina ord! Du är mycket välkommen!
    Kursen är i en vacker herrgårdsbyggnad från 1800-talet och det är meningen att kursen ska vara avkoppling, en möjlighet till reträtt från sitt vanliga vardagsliv, och samtidigt en avancerad kurs med fina och djuplodande samtal. Stress finns inte med i programmet.
    (Det finns ett trevligt pensionat, och ett litet hotell på gångavstånd.)

    SvaraRadera