tisdag 30 augusti 2011

Våld föder våld

Det är min bestämda uppfattning att våld föder våld. Alla former av kränkningar och krav på underordning gör att kränkningskulturen får jordmån att leva vidare i. Uttrycket Våld föder våld får aldrig vara en ursäkt för att använda våld om en själv har varit utsatt. Däremot är risken större att människor som varit utsatta sedan utsätter andra. Denna onda kedja behöver brytas och att lära ut ickevåldsprinciper på ett genomtänkt sätt är ett sätt att åstadkomma förändring. Ett annat är att arbeta normkritiskt, men det viktigaste är alltid att i alla sammanhang arbeta politiskt för ökad jämlikhet, vilket jag ständigt tjatar om.

Organisationer som bygger sina aktiviteter på ickevåldsprinciper har jag stor respekt för. Särskilt när medlemmar genomför ickevåldsaktioner och bygger dem på noggranna förberedelser och träning.

Ett exempel är SNAIV Stoppa nazismen aktivt ickevåld i Stockholm. Andra exempel är plogbillrörelsen

Per Herngren är en ickevåldsaktivist som har deltagit i flera av plogbillsrörelsens civila olydnadsaktioner. Han utbildar också om ickevåld, konfliktlösning m.m. Hittade denna sida idag och ser att det finns mycket intressant att läsa på dessa sidor. Bland annat blir jag intresserad av utbildningarna i proaktiv konflikthantering som presenteras så här

”Proaktivt konfliktingripande har utvecklats av Per Herngren för att träna tekniker för att bygga fungerande gemenskap/samhälle, ingripa konstruktivt i konflikter och utveckla ett sunt samarbete där diskussion, stöd och oenighet befruktar varandra snarare än hämmar.”


Läser att de teoretiska grunderna bygger både på ickevåldsprinciper, på queerteori och på intersektionalitet. Ska läsa mer och återkommer.

Fred i våra händer har tagit fram ett bra utbildningsmaterial om ickevåld och konflikthantering som du kommer till här

Ickevåld är både medel och mål för Kristna Fredsrörelsens.

Att våld föder våld har jag också bloggat om tidigare.

Det här blev en uppräkning av lite av varje. Har haft en lång dag som började med ca 80 minuters väntan för att få ta blodprov. Därefter lite jobbande, bilkörning till Skolkloster med jobbarkompisarna, en härlig dag där med god mat, lite samtalslekar, guidning på slottet, bilresa tillbaka till jobbet, hem och sedan till kören. Idag har jag alltså inte vilat en endaste minut och det har gått bra. Jag är starkare och orkar mer!!!

På Per Herngrens blogg hittade jag detta (välkända)citat:

”Världen är alldeles för farlig att leva i – inte på grund av de människor som gör det onda, men på grund av de människor som står bredvid och låter dem göra det.”
Albert Einstein

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar