fredag 5 augusti 2011

Fängslade journalisterna i Etiopien och Carl Bildt

För någon vecka sedan läste jag i Fria tidningen om att det pågår en förundersökning om misstänkt terroristbrott gentemot de två frilandsjournalisterna Martin Schibbye och Johan Persson. Ny förhandling ska äga rum den 17 augusti. Etiopiska myndigheter menar att de har kommit in i landet olagligt. Journalistförbundet och Reportrar utan gränser kritiserar Carl Bildt för brist på engagemang. Carl Bildt har i TV4 Nyheterna beklagat att de två tog sig in i "ett farligt område".

Detta handlar om två organiserade journalister, vars närvaro i området inte kan ifrågasättas av någon. Allt annat än ett omedelbart frisläppande är oacceptabelt. Jag utgår från att den svenska regeringen nu markerar detta tydligt, säger Jonas Nordling, Journalistförbundets ordförande i ett uttalande.

Jag bekymrar mig över tanken på hur annorlunda reaktionen hade varit om det varit en journalist från en större tidning eller exempelvis en TV-profil, säger Reportrar utan gränsers ordförande Jesper Bengtsson till tidningen Arbetaren.

Författaren och journalisten Kerstin Lundell planerade en liknande resa inför arbetet med boken Affärer i blod och olja. Lundin Petroleum i Afrika som kom ut i fjol. ”Att resa med rebellerna i ONLF, vilket de två nu fängslade svenskarna gjorde, är nämligen det enda sättet att ta sig in i Ogadenområdet”, skriver hon i Expressen.

Filmaren Maj Wechselmann menar i Aftonbladet att Carl Bildt med sitt uttalande sänt "en farlig signal" och att UD nu måste visa "en mycket stark reaktion" för att påverka situationen.

Martin Schibbye har en hemsida där han redovisar tidigare reportage han gjort för att belysa orättvisor och förtryck . Ibland är enda möjligheten att frilandsjournalister får hjälp av rebeller för att ta sig in i krigsområdet. Vem skriver annars om vad civilbefolkningen utsätts för i dessa områden?

Maj Wechselmann har tidigare också skrivit i Aftonbladet om Lundin Petroleum, som Carl Bildt tidigare var engagerad i. Carl Bildts politiska engagemang handlar knappast om att bidra till att frilandsjournalister friges. Sveriges utrikesminister vill ha stabilitet så att kapitalister kan öka sina vinster. Individer som saknar inflytelserika nätverk får skylla sig själva om de blir fängslade eller drabbas på annat sätt.

När jag googlat om denna händelse har jag också kommit in på flera högerextremistiska sidor, som uttrycker förakt för de fängslade journalisterna. De anses få skylla sig själva. Visst är det stora skillnader mellan högerextremister och högerpartier, men det handlar ofta om gradskillnader inte om artskillnader. Se även min blogg om massakern i Norge, Gradskillnader och inte artskillnader

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar