söndag 24 juli 2011

Gradskillnader och inte artskillnader

Minst 85 ungdomar har kallblodigt mördats när de är på AUF:s ungdomsläger på ön Utöya. Människor dog dessutom av bilbomben i regeringskvarteret i centrala Oslo. Kunde jag så skulle jag delta vid SSU Uppsalas minnesstund för offren i Norge på Stora Torget klockan 19.00.

Mördaren/terroristen Anders Behring Breivik, som greps utan att göra något motstånd, har erkänt delar av det han anklagas för i skottdramat. Han har erkänt att han sköt, men det är fortfarande inte helt klarlagt om han var ensam eller ej.

Mördaren beskrivs som en kristen, nationalistisk högerextremist. Var aktiv på nätet på högerextrema sajter med såväl rasistiska som islamofobiska inlägg. Anders Breivik har under 10 år varit aktiv medlem i Fremskrittsspartiet. Likaså är han medlem på ett svenskt nazistiskt internetforum, Nordisk. Nordisk lanserades 2007 och blev snabbt en succé bland så kallade "nationella" i Sverige. Forumet har i dag drygt 22 000 medlemmar enligt expo.se.. Bland forumet medlemmar finnar en allt från Sverigedemokratiska riksdagsledamöter till ledande nazister. Ämnena som diskuteras har ofta en rasistisk prägel. Forumet beskrivs som en portal "med nordisk identitet, kultur och tradition som tema".

Enligt flera medier hade Anders Breivik licens för två vapen – ett automatvapen och en pistol. På lördagsmorgonen framfördes också att han var medlem i Frimurarna, ett ordenssällskap. Denna nyhet försvann sedan från P1, men finns kvar på webbsidorna. Där står också att han är medlem av Johannes-logen St. Olaus T D Tre Söiler.

Jag vet väldigt lite om Anders Breivik. För mig framstår han som en fanatisk mördare, som har begått bestialiska avrättningar av oskyldiga människor. Men han är också en aktör som agerar politiskt, en vit manlig samhällsmedborgare uppvuxen i ett rikt land.

Dåden har likheter med både traditionell terrorism och så kallade skolmassakrer. Jag har tidigare bloggat om Manlighet, våld och fredlighet. Då nämnde jag en SOU-utredning , Pojkar och skolan, som har fokus på den s.k. pojkkrisen i skolan. Författaren, Michael Kimmel anser att den verkliga pojkkrisen är en våldskris, som handlar om de kulturella ålägganden som likställer manlighet med förmåga att bruka våld. Författaren synliggör också att samtliga mördare i alla skolskjutningar i Amerika (Columbine High School i Colorado, Paducah i Kentucky, Pearl i Mississippi eller Jonesboro i Arkansas) och i Tyskland och Finland är vita medelklasspojkar.

Kanske tillhör Anders Breivik också medelklassen. I varje fall är han vit.

NATO och framför allt amerikanska militärer i Irak, Afghanistan m.m. har många civila på sitt samvete. I krig blir det i dag fler och fler civila som dödas, ibland omedvetet men ibland också medvetet. Jag tänker bl.a. på den amerikanska helikopter vars besättning sköt ner civila i Irak. Den amerikanske soldat som filmade händelsen är nu anklagad för att ha läckt hemligt material.

Anders Breiviks grundprincip kan vara att någonting är hotat. Samhället är hotat av politiker, som gör allt som går emot det norska folkets vilja och den norska identiteten. Norge har en socialdemokratisk regering. Det är socialdemokratiska ungdomar som har mördats. Ville högerextremisten Anders utradera en hel generation av socialdemokratiska ungdomar innan de ens hann komma till makten?

Mina tankar går till Palmehatet, som jag tidigare bloggat om, Drev och demonisering. Det har funnits och finns mycket hat inom politiken. När socialdemokraterna var ett mer radikalt parti som arbetade för ökad jämlikhet, så var hatet från högerextremister starkare. Hatet var också starkt hos kretsar inom överklassen. Minns en debatt om Alva Myrdal i Uppsala kommunfullmäktige då många företrädare för de borgerliga partierna uttryckte starka negativa känslor gentemot hennes politiska värv.

Samtidigt har det också förekommit hat mellan medlemmar av de två arbetarpartierna SAP och V. I 30-talets Tyskland såg kommunistpartiet under en period socialdemokratin som huvudfienden och kallade dem för socialfascister. Tio år tidigare var det en socialdemokrat som mördade socialisten Rosa Luxenburg.

Ibland är retoriken demoniserande. Som kommunalråd för vänsterpartiet i Uppsala har många försökt koppla ihop mina åsikter med den politik som bedrevs i Sovjetunionen. Jag har påståtts vara en odemokratisk, fundamentalistisk kommunist. Och ingen har väl undgått borgarnas försök att demonisera Lars Ohly som den farlige kommunisten.

Finland ska se över sin vapenlag ännu en gång efter händelserna i Norge, enligt SR:s webbsidor. I USA har det framförts en önskan om att förhindra att det säljs mer än två automatvapen i veckan till enskilda personer, vilket medfört att vapenindustrin reagerat kraftigt. Överhuvudtaget har vapenindustrin en stark påverkan på politiken i såväl USA, som i Sverige.

Enligt SR är Anders Breivik med i Frimurarna, ett ordenssällskap som jag tidigare bloggat om, Om öppenhet. När jag 2006 fick en debattartikel införd i lokaltidningen som handlade om ordenssällskap försvann min artikel snabbt från webbsidorna. Likaså togs de artiklar tidningen själv skrivit snabbt bort. Då precis som med Ekots sändningar i P1 misstänker jag att ”försvinnandet” beror på påtryckningar från inflytelserika mansnätverk.

Högerextrema personer som Anders Breivik kan hämta näring för sitt hat från många olika håll. Självklart från andra högerextrema personer och organisationer, från nazister och från fascister. Men de kan också få näring från etablerade högerpartier , från olika ordenssällskap och från andra manliga nätverk.

Jag minns Gudrun Schymans s.k. talibantal under Vänsterpartiets kongress 2002.

”Diskrimineringen och kränkningarna ser olika ut beroende på var vi befinner oss. Men det är samma norm, samma struktur, samma mönster, som upprepas så väl i talibanernas Afghanistan som här i Sverige.”

Gudrun Schyman synliggjorde att det inte är artskillnader utan gradskillnader mellan grupper av män från olika länder. Jag tänker att på samma sätt är det inte artskillnader mellan högerextrema rörelser, främlingsfientliga partier och högerpartier utan gradskillnader. Det handlar inte om vi och dom, om svart eller vitt, om goda och onda som jag tidigare bloggat om. För mig är det istället olika länkar där den högerextrema flanken byggs upp av politiska våldsverkare, men mer integrerade delar av högerpartierna finns i samma kedja. Likaså vapenindustri och ordensällskap.

Tycker det är viktigt att Anders Breivik inte framställs som en ensam isolerad vettvilling. Han har genomfört en avskyvärd politisk terrorhandling, men det är han inte ensam om. Avskyvärda handlingar har begåtts av NATO-soldater i Irak och Afghanistan. CIA och USA ligger bakom många mord på civila i Sydamerika. Hat och demonisering av socialdemokrater och vänsterpartister från etablerade högerkrafter ger också bränsle åt terrorister.

Jag tycker också det är viktigt att vänstern uppträder korrekt och inte sprider hatets förgiftande känslostämningar. Däremot har alla ett ansvar för att synliggöra verkliga politiska skillnader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar