fredag 5 augusti 2011

Kristdemokraterna och högerextremism

Människor och tro som sändes idag tar dels upp tvångssteriliseringen av transpersoner som vill byta kön, dels kristna högerextremister i USA.
Vill du veta mer om tvångssteriliseringen i Sverige, så lyssna på RFSLs ordförande Ulrika Westerlund. I inslaget innan berättar en manlig transperson om sina barn som han fött efter könsbytet.

Kristdemokraternas fundamentalistiska argument för att fortsätta med tvångssteriliseringen blir väldigt tydlig när KD:s talesperson i HBT-frågor Annika Eclund uttalar sig. Hon anser att Sverige ska ha en försiktighetsprincip och ogillar begreppet tvångssterilisering. Hon menar att en inte kan ha två kön samtidigt. Hon tror också att en kan komma i en identitetsförvirring om en är man och har livmoder.
RFSL:s ordförande uttalar att en ska använda ord som beskriver vad människor utsätts för, vilket tvångssterilisering är. Det handlar inte heller om att en har två kön samtidigt, utan om att en man kan ha kvinnliga könsorgan. Det är en kränkning att staten påtvingar individer en könssterilisering som individen inte vill ha.

Vad Annika Eclund menar med försiktighetsprincip framgår inte i programmet, mer än hennes eget förvirrade inlägg om könsförvirring. Hon känner nog inte till att en del barn föds intersexuella och alltså kan ha både kvinnliga och manliga könsorgan. Inte heller verkar hon ha förstått att barn redan i förskoleåldern känner att de är födda i fel kön. Ska en prata om förvirring och barnperspektiv, så är väl det viktigaste att bidra till att alla från vi föds får höra berättelser om att kan vara född i fel kön. Ett barnperspektiv på könsidentitet är för mig att ge barn ord för att en kan ha olika könsidentiteter.

I USA har flera skribenter den senaste veckan dragit paralleller mellan terrorattentatet i Norge, 22 juli, och situationen i USA där kristna grupper har radikaliserats allt mer och där man också sett exempel på våldshandlingar i kristendomens namn. Kristen högermilis mördar abortläkare. De tränar med vapen i hand för att lära sig döda. De har också klistermärken på sina bilar med uppmaning att döda president Obama. Högerextremisterna, varav några tillhör Tea-Partyrörelsen uppmanar också till att störta den amerikanska staten. Många anser sig stå över staten och att staten är illegitim. Faktaargument har ingen betydelse eftersom det handlar om religion. Detta framkom i en intervju med författaren till boken "Sex, mom and God: How the Bible's Strange Take on Sex Led to Crazy Politics", Frank Schaeffer.

Några Kristdemokrater i Sverige var snabba med att lägga ansvaret för massakern i Norge på islamister. Andreas Braw, ordförande i Kristdemokratisk ungdom, KDU, i Stockholms stad, satsade en månadslön på att islamister låg bakom terrordåden i Oslo.
”När alla ska vara vidsynta och hävda att vi inte vet säkert vem som ställt till med blodbad i Oslo: Jag sätter en månadslön på aartikel tt det är islamister. Med OB-tillägg”,
skriver han på sin facebook-sida, enligt en i Fria tidningen

En annan Kristdemokrat Magnus Jacobsson lägger ett stort ansvar för massakern i Norge på SD och V.
”Både SD och V bär idag ett tungt ansvar för det som händer i vårt grannland. När människovärdet utmanas av främlingsfientlighet och revolutionsromantik skapas en grogrund där en del enskilda personer känner stöd för sin egen galna idéer”.

Han avslutar artikeln i Newsmill med orden:

”Vi måste således trotsa de mörka krafterna som vill göra våra samhällen mer inskränkta och stå upp för friheten. Bara genom att stå upp för demokratin och de mänskliga rättigheterna hedrar vi offren i Norge.”

Att skuldbelägga vänstern för allt negativt som händer är vanligt, när andra partier vill försöka plocka politiska poänger, vilket Magnus var snabb med. Han avslutar med att vi ska stå upp för friheten och de mänskliga rättigheterna. Jag undrar: Vilkas frihet? Transpersoner? Homosexuella? Barn till transpersoner? Gömda flyktingar? Politiska flyktingar som skickas tillbaka till dem som förföljt dem? Gravida kvinnor som sent upptäcker att de bär på ett foster med grava skador eller att en förlossning är ett allvarligt hot mot deras hälsa? Utförsäkrade i sjukförsäkringssystemet? FAS3-arbetslösa?

Listan kan göras lång över grupper som knappast upplever frihet och trygghet. Dessutom efterlyser jag Kristdemokraternas reaktioner på den kristna högerextremismen i USA. Och på att mänskliga rättigheter inte gäller för befolkningen på Gaza och Västbanken. Så är du Kristdemokrat får du gärna svara i kommentarsfältet nedan.

I går kväll somnade jag till religionspsykologi Owe Wikströms Sommar i P1, ”Vi höjer en bägare för vanlighetens lov”. Idag har jag lyssnat en gång till. Han talar om vemodet och den stora glädjen, om att vårt behov åt allvar är underskattat. Likaså om eufori som inte är kommersiell utan stillsam. Jag giller när han nämner ordet förnöjsamhet.

Hela programmet ger en feelgoodkänsla att lyssna på, samtidigt som han pratar om svåra saker. Jag tycker också det är intressant när han tar upp hur religion har använts på oerhört olika sätt. Det finns allt från extremt fundamentalistiska extremistiska rörelser till djupt solidariska och reflekterande rörelser. En del människor anser sig ha sanningen och använder våld för att pressa på sina sanningar på andra. Andra människor vågar vara sökande och har inga behov alls av sanningar.

Owe Wikströms program innehöll så mycket, så det känns omöjligt att recensera. Lokaltidningen i Uppsala har ändå gjort ett försök, Musiken var väl vald. Framförallt kommer jag nog att lyssna fler gånger för att ge mig mer tid att reflektera runt existentiella frågor.

I natt har jag sovit uruselt. Idag är det femte dagen efter Taxoterebehandlingen och jag har inte varit utanför dörren. Hoppas och tror att jag är lite piggare i morgon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar