- Jag blev så upprörd och engagerad av dagens läsning så det blir ytterligare en blogg.
I dag har jag fortsatt läsa Jämlikhetsanden ( se också Om jämlikhet och olika maktpositioner. Jag läser om ”statusångest” från en bok av filosofen Alain de Botton. Statusångest är ”en ängslan så elakartad att den kan fördärva längre perioder i våra liv.” Då vi misslyckas med att behålla vår position i den sociala hierarkin är vi ”dömda att betrakta de framgångsrika med bitterhet och oss själva med skam.”
Psykisk sjukdomar har ökat snabbt i väst. I USA har en av fyra varit psykisk sjuk under föregående år. I England bedöms tio procent av barnen mellan 5 och 10 år vara psykiskt sjuka. Enligt boken Jämlikhetsanden finns det samband mellan jämlikhet och psykisk sjukdom. Mer jämlikhet i ett samhälle medför mindre psykisk sjukdom. Det finns också tydliga samband mellan jämlikhet och förtroende till andra människor, mer jämlikhet – mer förtroende.
Under nuvarande regering har sjuka fått sämre ekonomi och ojämlikheten har ökat. 27 maj presenterades konsekvenserna av att 14 667 personer tvingades lämna sjukförsäkringen vid årsskiftet. I regeringens pressmeddelande framställs resultaten av utförsäkringen som något positivt.
”- Det är glädjande att så många har fått en möjlighet att delta i arbetslivsintroduktionen hos Arbetsförmedlingen och att 1700 personer har återgått till ett arbete. Vi får heller inte glömma den grupp personer som nu är aktiva och deltar i program hos Arbetsförmedlingen. Dessa personer är ett steg närmare ett arbete.”
arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin
1700 (1704 enligt försäkringskassans information ) personer påstås ha återgått till arbete. Det är 12 procent av dem som utförsäkrades. När man granskar vad dessa 1700 personer gör så är flertalet i nystartsjobb eller har arbete med annat stöd och bara 333 personer har fått ett nytt arbete utan stöd. Dessutom är 105 personer tillbaka på sitt gamla jobb. Av dem som utförsäkrades har alltså bara 3 procent ( 438 personer) ett ”vanligt” jobb.
1910 personer försvann direkt ur statistiken. De blev utförsäkrade men skrev aldrig in sig hos arbetsförmedlingen, vilket motsvarar 13 procent av de utförsäkrade. Därefter har ytterligare 578 personer försvunnit ur statistiken, genom att de lämnat arbetsförmedlingen av annan orsak än arbete, alltså ytterligare 4 procent av ursprungsgruppen.
333 personer har fått nytt jobb, men betydligt fler (2 488 personer) har försvunnit på olika sätt genom regeringens politik. Dessutom har 5000 personer åter ansökt om ny sjuk- och rehabpenning och 500 personer om ny sjukersättning. Detta lyfts fram som glädjande.
På de fyra år Alliansen har haft makten har ojämlikheten ökat och dessutom har många tidigare sjukförsäkrade drabbats extra hårt. Hur många har inte fått uppleva att den tidigare egna sociala positionen och tryggheten helt har ryckts undan pga politiska beslut. Nuvarande regering är ett hårt slag mot människors hälsa och den politik som genomförs har samhället inte råd med. Det finns många skäl till att jag hoppas på ny politik och ny regering i höst.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar