söndag 25 april 2010

Makt, inflytande och skuld

Jag är en aktiv person som vill kunna påverka och förändra. Det känns bra att kunna påverka min hälsa i positiv riktning, liksom jag trivs med att försöka påverka samhället i den riktning jag tror på. För min hälsas skull slutade jag röka, försöker gå på jympa, äter för det mesta sund mat, cyklar mycket, gör yoga och försöker komma ut i skogen. Jag mår bra av att stå upp för det jag tror på i tanke och handling. Motsatsen att känna mig maktlös kan göra mig ledsen och lite rastlös. Helst ville jag förstås ha fullständig makt över min sjukdom om jag kunde påverka kroppen till att bli frisk, men så enkelt är det ju inte.

I fredags skrev jag om mitt läkarbesök, när min läkare ändrade sig och bestämde att jag ska fortsätta med samma cellgiftbehandling för att jag ville detta. Jag har trott att Caelyx minskat canceraktiviteten i mitt skelett, eftersom jag har känt av skelettet mindre, men nu har jag också börjat tvivla.

Sedan i fredags eftermiddag har jag känt mer av mina kotor och av bäckenet. Är trött i ryggen och känner mig överlag tröttare. Tycker mig också känna lite grand i nacken ibland. Jag är nyfiken på om dessa känningar går bort i morgon när jag får ny Caelyxbehandling, men framförallt är jag orolig över att behandlingen inte ska stoppa cancertillväxten. Tänk om cancertillväxten påverkar nerver som utgår från mina kotor, så att jag blir förlamad i benen eller någon annan stans. Tänk om skadorna blir för stora så jag får svår smärta i nacken p.g.a. cancertillväxt. Tänk om mitt inflytande på min behandling gör att jag får skador som inte kan repareras.

Inflytandets avigsida är att jag också har ett ansvar för om det blir fel. När det gäller cancerbehandlingen så är jag glad över att sjukvården har huvudansvaret. Skönt att sjukvården tar det slutliga avgörandet när det gäller olika möjliga behandlingsformer och att det görs vetenskapliga bedömningar över vilka behandlingar som kan ges. Jag vill inte att patienterna ska ha mer makt än idag. Det jag har mött på onkologen på Akademiska sjukhuset är en tillräckligt lyhörd sjukvård för patienternas önskemål och vilja.

Det är viktigt med en tydlig ansvarsfördelning mellan samhälle och individ. Patienter ska inte behöva ha det formella ansvaret över vilken behandling hon får, om patienten inte har fått en fullständig information och överblick över olika alternativs olika konsekvenser. Känslan av skuld går nog aldrig att komma ifrån om man har makt och tar ”fel” beslut. Samtidigt ger inflytande och makt en möjlighet till eftertanke och reflektion. Man blir inte heller ett offer för andras beslut om man har egenmakt. Jag vill alltså ha fortsatt makt och inflytande, trots att inflytandet också kan leda till lite skuldkänslor.

I övrigt har jag haft en helg med många goda samtal och en hel del frisk luft, sol och vind. Jag har sett dvärgmås, tranor och skedand och njutit av ljudet från skrattmås och grågås vid Vendelsjön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar