lördag 28 juli 2012

Vänner - en rikedom och så om politik och moral

Min gymnasiekompis från Nyköping kom hit i går eftermiddag och stannar en natt till. Jag mår så bra av att ha en varm kärleksfull människa här. Vi kan vara raka mot varandra, så det är hela tiden öppna kort som gäller. Har gjort lite småutflykter, Domkyrkan och Linne´s Hammarby. Morgonbestyren med hulkkräkningar bukspändhet, illamående, m.m. blev lättare. Vänner är en stor rikedom för mig.

Linnes Hammarby


Tänker också  och pratar politik. Vem/vilka anser sig sitta inne med sanningen? Vill kräkas åt folkpartiets, med även övriga borgerliga regeringspartiers ständiga krav att stå för den rätta vägens politik. Tänker t.ex. på Fp:s  gamla finansminister 91- 94, som påstod att dåvarande ekonomiska inriktning, med nedskärningar som det enda möjliga och rätta. Den politiken försatte Sverige i värre kriser. Efter valet 1994 tog socialdemokraterna och vänsterpartiet ansvar. Centerpartiet drev igenom några ojämlika förslag med s. Det finns skäl att vara kritisk till de beslut som vänsterpartiet då tog, men det blev kontroll på ekonomin och Sverige fick manöverutrymme. I Uppsala tog så småningom också s, v, mp ansvar och kommunen kom ur underskottsproblematiken. Visst togs också tveksamma beslut i Uppsala som slagit mot hållbarhet och jämlikhet men kommunen fick manöverutrymme mot kapitalet.

Angående Stockholm Pride har P1 haft fler intressanta inslag. Ett inslag tog upp att ”Bögar, flator, transpersoner och queera firar och samlas i en gemensam manifestation för rätten att blir kär i vem man vill. Men kan verkligen alla hbtq-personer samsas under samma regnbågsflagga? De senaste dagarna har flera debattörer varnat för att vänsterextremister "kidnappat" hbtq-rörelsen. Vem är Pridefestivalen till för? Hör journalisten Annika Hamrud i samtal med Tomas Hemstad, journalist och medförfattare till boken Bögjävlar.”
Likaså här

Nu har jag letat på nätet över uttalanden som jag hörde i veckan om folkpartiet och Stockholm Pride. De vill inte inse att en del Hbtq-personer måste gömma sig för polisen p.g.a. utvisningshot, att polis och militär i tåget gör att några inte vågar delta. Det där med öppenhet ibland skapar adekvata rädslor. Fp sätter istället gränsen för vad som är tillåtet, vilka normer styr.

Det är också en välkänd inriktning av skolpolitiken, ordning och reda, piska och morot.

Folkpartiets liberalister borde ständigt fråga sig: Frihet för vem, sanning för vem, norm för vem? (Kanske inte mitt ansvar att tycka om dem, men jag är undrande och tycker detta är oerhört viktigt.)

Dessutom efterlyser jag fler etik- och moraldiskussioner i alla partier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar