måndag 11 juni 2012

Korruption

OBS idag handlade om korruptionen inom Fifa. Alla som stöder fotboll, borde reflektera runt vilken kultur en vill bidra till.  Och vilka möjligheter en har att påverka.
Den tyske sportjournalisten Thomas Kistner har efter 20 års granskning av det internationella fotbollsförbundet FIFA skrivit en bok "FIFA Maffia”. Schweizaren Joseph Blatter är Fifas president sedan 1998. Det är Blatter som sätter reglerna, han som styr. Han är mer än en chef – han framstår nästan som en ledare för en världsomspännande trosgemenskap – okritiserbar. ”Fifa-Mafia” handlar om ljusskygga miljardaffärer, om valet av spelorter, om hur Fifa samarbetar med Interpol och anlitar privata säkerhetsfirmor. Fifa har byggt upp en egen global säkerhetsorganisation med säte i Qatar.
För att få denna enorma makt har det använts mindre vackra metoder. T ex har ifrågasättande styrelseprotokoll eller bandinspelningar  ”försvunnit”. Kritiker, som tidigare viceordföranden, har hotats med att hans barn skulle kidnappas om han inte tog tillbaka sina uttalanden. Obekväma röster tystas ner med falsk ryktesspridning.
Internationella sportjournalistförbundet tar årligen emot generösa ”gåvor”. När Interpol skulle undersöka Fifas korrupta affärer, fick de lägligt nog närmare två hundra miljoner kronor i ”bidrag” – knappast till kaffekassan. Det är vi som åskådare och tevetittare som indirekt finansierar dessa affärer.
En avsikt med idrottstävlingar mellan olika länder var från början att människor från olika länder ska träffas. Nu verkar det framförallt handla om pengar och nationalism, där det land som t ex vill ha VM eller EM hos sig får muta sig fram.
I regeringens pressmeddelande om skolan reagerar jag på att det redan ligger en förväntan om positivt resultat i själva uppdraget. Regeringens uppdrag till professor Per Thullberg, före detta generaldirektör för Skolverket är jag naturligtvis inte kompetent att ta, men jag skulle inte heller vilja det. Han ska nämligen titta på de skolreformer som genomförts sedan 2007 och bedöma när åtgärderna kan förväntas få effekt. Uppdraget är alltså inte att utreda om de har gett effekt, utan när!!!
Hur kommer regeringen med Jan Björklund i spetsen att reagera om utredningen kommer att visa att reformerna gett negativ effekt???
I min gamla trädgård hade jag gott om smultron. Nu blommar smultronen i Uppsala för för fullt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar