torsdag 7 juni 2012

Eländeskänslor

I förgår när jag vaknade mådde jag illa. Kräktes, men hade inget att kräkas upp.  Har sedan mått illa både igår och idag. Idag har illamåendet hållit i sig under hela dagen.
På väg från ett möte från biblioteket till bilen snubblade jag på högerfoten, där jag har gipsfoten. Musklerna klarade inte att bromsa upp fallet, så det blev några springande steg innan jag rasade i backen. Slog mig inte allvarligt men blödde från knäet. Värst var känslan att inte behärska min kropp.
Har varit hos min dotter i kväll. När jag reste mig för att åka hem höll jag på att ramla igen. Kände lite yrsel. Har också haft en del huvudvärk.
Dessutom har jag mer ödem i både händer och fötter. Har nog också fått ökad mängd vatten i lungorna, eftersom jag snabbt blir andfådd. Vaknade tidigt i morse och hade lite problem med andningen.
I morse tog jag sista tabletterna av cellgiftet Xeloda.

Är orolig över vad orsakerna är till att jag inte mår bra. Tänker att det kan beror på flera olika saker

  • Både cellgifterna Taxotere och Xeloda påverkar nervändarna i händer och fötter. Det kan vara orsaken till att jag snubblade i dag och känner mig lite vinglig. Känselbortfall kan helt enkelt göra att jag får svårigheter med balansen.
  • Illamåendet och yrseln kan bero på svullnad i hjärnan. Tog en betapred i kväll för att se om det hjälper. Det kan också bero på att strålningen inte hjälpt, så att hjärnmetastaserna fortsätter växa.
  • Ödemen och andra svullnader kan vara biverkningar av alla cellgiftbehandlingar. Det kan kanske också bero på allmän slitenhet eller att cancertillväxt påverkar mitt allmänna hälsotillstånd.
  • Försämrat allmäntillstånd kanske beror på att hela mag-tarmsystemet är påverkat av biverkningar av såväl cellgifter som kortison och andra läkemedel. Likaså kanske detta är skälet till illamåendet.
  • Levermetastaserna kan ha börjat växa och påverka såväl mag-tarmsystem som illamående, som mitt allmäntillstånd.

Oavsett orsak till mina problem är det just nu tungt.
Kan inte låta bli att kommentera Syriska regimens mord på delar av sin befolkning, så lite energi har jag i varje fall. Det handlar om ren rasism mot sunnimuslimer. FN-observatörer förhindras att komma fram till byn där den senaste massakern ägt rum. De blev beskjutna av Assads styrkor.

Precis som många andra så känner jag mig förtvivlad och maktlös. Känns förskräckligt att såväl FN som resten av världen inte hittar vägar för att stoppa blodbaden. Samtidigt som jag gärna skulle se ett snabbt slut på barbariet, så vet jag att det inte finns några enkla lösningar, eftersom jag tror att en militär intervention i Syrien skulle öka blodbaden. Våld föder våld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar