söndag 20 maj 2012

Strindberg och normer

Har cyklat till ett Uppsala Prideseminarium idag. Hade visserligen ont i foten, men det gick. Glad över att jag klarade detta. Också glad över att jag gick på AntiStrindbergseminariet.

”Med anledning av Strindbergsåret 2012 - hundra år efter författarens död anordnar Queerseminariet vid Uppsala universitet ett "Anti-Strindbergsseminarium" på Uppsala Pride. Syftet är att INTE hylla Strindberg, utan att istället uppmärksamma alla de feministiska, queera och homosexuella personer som inte får något jubileum eftersom svensk litteraturvetenskap och svenskt kulturliv obsessar på döda, vita, heterosexuella män. Kom och tala om hiss eller diss i litteraturhistorien, hur och varför viss litteratur blir kanoniserad och annan glöms bort, och hur allt detta sammanhänger med det moderna västerländska samhällets normer om hälsa och sjukdom, sunt och depraverat avseende kön, sexualitet och etnicitet mm.

Samtalet leddes av Ann-Sofie Lönngren, litteraturforskare vid Uppsala universitet. Medverkade gjorde
  • Lena Einhorn, författare. Skrev boken Siri om Siri von Essen 2010, och har även varit redaktör för antologin om Strindberg.
  • Jenny Björklund, litteraturforskare specialiserad på lesbiskhet i svensk litteratur under 1900-talet.
  • Moa Holmqvist, förläggare på queerfeministiska Rosenlarv förlag, som har utgivit flera bortglömda kvinnliga dramatiker från 1800-talets slut”.


De inbjudna gästerna är: Lena Einhorn, författare. Skrev boken Siri om Siri von Essen 2010, och har även varit redaktör för antologin om Strindberg.
Jenny Björklund, litteraturforskare specialiserad på lesbiskhet i svensk litteratur under 1900-talet.
Moa Holmqvist, förläggare på queerfeministiska Rosenlarv förlag, som har utgivit flera bortglömda kvinnliga dramatiker från 1800-talets slut.Samtalet leds av Ann-Sofie Lönngren, litteraturforskare vid Uppsala universitet. om hälsa och sjukdom, sunt och depraverat avseende kön, sexualitet och etnicitet mm.

De inbjudna gästerna är: Lena Einhorn, författare. Skrev boken Siri om Siri von Essen 2010, och har även varit redaktör för antologin om Strindberg.
Jenny Björklund, litteraturforskare specialiserad på lesbiskhet i svensk litteratur under 1900-talet.
Moa Holmqvist, förläggare på queerfeministiska Rosenlarv förlag, som har utgivit flera bortglömda kvinnliga dramatiker från 1800-talets slut.Samtalet leds av Ann-Sofie Lönngren, litteraturforskare vid Uppsala universitet.

Arrangör: Queerseminariet vid Uppsala Universitet Medverkande: Ann-Sofie Lönngren, Lena Einhorn, Jenny Björklund och Moa Holmqvist
Dag: söndag 20 maj
Tid: 14:00 - 16:00
Jag har inte tidigare reflekterat över Strindberg. Fick upp ögonen för hur mycket hans kvinnosyn och människosyn fortfarande påverkar dagens normer. Likaså  hur personer som bryter mot normer om sexualitet och könsidentitet utifrån 1800- och 1900-talets patologiserande (individen definieras som sjuk) av människor fortfarande genomsyrar mycket av vår kultur. Strindberg får ofta representera svenskt författarskap. Han är en del av ”det goda Sverige”. Samtidigt har han gjort många uttalanden som är antiziganistiska, antisemitiska och rasistiska och han drivs delvis av misogyni (kvinnohat). Lena Einhorn kallade honom narcissistisk.

Fick lust att läsa ”En dåres försvarstal” och Lena Einhorns” Boken om Siri von Essen”. Vill ge mig tid att reflektera runt hur Strindberg har påverkat min mäniskosyn och kvinnosyn. Den påverkar nog både mig och vårt samhälle betydligt mer än vad vi är medvetna om.

 I min lokaltidning har det framförts kritik mot att stadsteatern inte i år spelar en ”vanlig” Strindbergsteater utan enbart Staffan Westerbergs uppsättning. Han tar sig an första delen av August Strindbergs Till Damaskus på typiskt Staffan-manér och förvandlar sig till den Okände. Ett ömsint fadermord där Strindbergs mystik tas ner på golvet, gamla örhängen blandas med anarkistisk teaterlek och vardaglig bräcklighet upphöjs till poesi.
Tänker på den konservita kultur som finns i samhället och hur viktigt det är med utmanare som lyfter fram nya sätt att se på sin tillvaro.
Ibland har jag sagt att jag är queerfeminist. Nedanstående citat av queerteorins ”Moder” gillar jag
”Jag minns när ordet queer började mobilisera och blev en rörelse. Det sades inte att queer var en identitet, utan queer var namnet på en allians, som bekämpar homofobi och kämpar för social rättvisa och jämlikhet, på olika fronter, samtidigt. Det var aldrig tänkt att queer skulle vara en mobilisering för endast lesbiska och bögar, eller att det skulle vara en identitetskategori, det innebär inte heller en kamp för en grupp på bekostnad av någon annan. Utan att vara hängiven en radikal förståelse av demokrati och social rättvisa har inte ordet queer någon innebörd.”
Judith Butler

En "oansenlig" blomma från min trdgård. Det som inte syns finns inte eller!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar