torsdag 3 maj 2012

I borgerliga normen är all ekonomisk politik som kommer från vänster omöjlig, orealistisk, oansvarig, ogenomtänkt, omodern, odemokratisk, oseriös!!!

Ibland svär jag när jag lyssnar på radio. Jag släpper ur mig ilska och frustration, det är ganska skönt.

Hörde debatten mellan Anders Borg och Magdalena Andersson under eftermiddagens Studio Ett.

Som vanligt sedan Anne Wibbles tid ansåg sig borgarna stå för den enda möjliga sanningen. Allt som berörde arbetslösheten var den ekonomiska krisens fel. Anders Borg pladdrade på utan att behöva stå till svars för regeringspolitikens negativa effekter. Socialdemokraterna lägger sig närmare borgarna i sitt alternativ till vårproppen och får därför klappar på huvudet. Deras alternativ är något bättre eftersom de vill investera i utbildning för unga, men med en dålig piska-morotinriktning.

Vänsterpartiets budgetförslag innehåller investeringar i infrastruktur och grön energi, en utbildningssatsning finansierad av en tillfällig bankskatt och satsningar på äldreomsorg och annan välfärd. Framförallt innehåller budgeten satsningar på jobb i offentlig och privat sektor, totalt handlar det om cirka 120 000 jobb.

Det som drar igång min ilska är framförallt två saker

  1. Hållbarheten och samhällsnyttan i jobbpolitiken försvinner under parollen jobb, jobb, jobb

Vänstern vill lägga skattemedlen på satsningar på miljö, infrastruktur, investeringar i utbildning och välfärd. Nuvarande regerings satsningar handlar om FAS 3 och stöd till restaurangrörelser som framförallt utnyttjar unga människor och struntar i deras arbetsmiljö och arbetsrätt. ”Alla” vet att vänsterns förslag är viktiga och riktiga. Om fler får seriösa jobb så ökar dessutom jämlikheten och fattiga får råd att konsumera livets nödtorft, vilket också bidrar till viktig efterfrågan och därmed hållbarare tillväxt. När jag skriver detta så tänker jag på många ungdomar som tvingas ta onödiga skitjobb, som t ex telefonförsäljare. Jobb som inte behövs, utan bara gör den som blir uppringd arg och frustrerad och den som tvingas till detta utskälld. Sådana här tankar försvinner helt i samtalen, när proffstyckarna framför sina politiska budskap och dåligt insatta journalister låter sig köras över av borgerlig propaganda för den enda sanningens politik. Vill en höra fördjupningar och kritiska röster får en lyssna på och läsa annat än nyhetsprogrammen, program och artiklar som sällan når ut till den breda allmänheten.

  1. Härskartekniker för alla som inte inrättar sig i den borgerliga ekonomiska normen.

Vänsterns förslag påstås alltid vara omöjliga, orealistiska, oansvariga, ogenomtänkta, omoderna, odemokratiska, oseriösa etc. Ingenting granskas seriöst utan allt avfärdas med en massa olika härskartekniker. Jag har som kommunalråd lagt fram minst 10 budgetförslag för vänsterpartiets räkning i Uppsala kommun. Jag ha alltid använt mig av kommunens ekonomiska experter för att budgetförslagen ska vara ekonomiskt hållbara. Det gör vänsterpartiets riksdagsgrupp också. Men oavsett hur noga du varit som vänsterpartist, så kommer samma gamla ramsor från ledarsidor, proffstyckare och debattartiklar. URK vad jag blir trött och arg av att det är samma visa år efter år.

För övrigt har det varit full fart på mig hela dagen, utom en kort vilopaus mellan halvsex och sex. I kväll var jag på min bostadsrättsförenings årsmöte och blev invald i styrelsen på två år. Tänker förstås - lever jag om två år? Jag har informerat valberedningen om min cancer, så valet var deras. Tycker faktiskt att det ska bli lite roligt att ingå i styrelsen, trots att jag tidigare avsagt mig många styrelseuppdrag. Det här kändes lite lagom betungande och jag kände lust att ta lite ansvar för min närmaste boendemiljö. Alltid kan en bidra med någon insats.
Mitt bostadsföreningshus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar