måndag 7 maj 2012

Antirasism och normkritiskt tänkande

P1 har flera inslag belyst hur rasismen breder ut sig i Finland.  Villy Virtanen belyste i sitt Sommar2011 Finlands krig, nationella lillebrorskomplex gentemot Sverige, homo- och främlingsfobin på nationell nivå samt beståndsdelarna i vinterkrigsmiraklet. Han pratade klarspråk, som en annars sällan får höra.

Studio Ett lyfte vardagsrasismen i Finland i ett inslag fredag 4 maj.
I Finland har en 14-åring fått debatten om vardagsrasism att ta fart. Rebecca Holm har somaliskt ursprung, men är född i Finland. Hon skrev en insändare om att rasistiska påhopp blivit vardag i Helsingfors för henne och andra med utländskt utseende. Hon blir tillfrågad om hur det känns att bli kallad neger, apa, m.m. Det som är värst är vardagsrasismen säger hon, där andra i samhället sällan försvarar henne.
I sin egen skola i Helsingfors får hon ständigt höra rasistiska skämt. Rektor ordnar en temadag mot rasism. I aulan ombeds alla elever skriva en fördom om invandrare som de sedan ska kasta bort. Därefter tillåts eleverna framföra rasistiska tilltal. Flera elever småflabbar på ett obehagligtv sätt under hela sändningen från skolan. Rebecca står på scenen medan elever tillåts uttrycka sina rasistiska fördomar. Hon får ensam ansvaret av vuxenvärlden att stå för motargumenten. Hon går till skolsyster med yrsel och huvudvärk, medan rasistiska föreställningar fortsätter att framföras i aulan. Ingen vuxen ingriper under den tid som P1 sänder.
Det är upprörande att höra hur skolan tillåter att kränkningarna fortsätter mot Rebecca under en dag som påstås vara mot rasism. Budskapet blir att här får du föra fram vilka åsikter som helst, även rasistiska. Det är majoritetens normer och maktutövning som tillåts ta plats, vithetsnormen styr och färgade tvingas huka och underordna sig.


Finlands skolor och skolsystem lyfts idag ofta upp som ett föredöme. Inslaget ger mig en helt annan bild av skolan, en nationalistisk skola som kränker människor som avviker från normen. Inte konstigt om rasismen breder ut sig när t.o.m. antirasistiska temadagar på en skola som borde vara väl förberedd när de utformar sin temadag istället blir en katastrofal kränkningsdag.  


Lyssna, bli upprörd och tänk normkritiskt! Vilka åsikter tillåts breda ut sig i normens mitt och tvingas in i ännu större tystnad i normens periferi. I presentationen av programmet sägs att debatten om vardagsrasism att tar fart i Finland. Alla bör fundera över denna debatts konsekvenser för vardagsrasismen.


För övrigt kom jag ganska nyss hem från min dotter. Har ätit massor med god mat, bl.a. en blodig ryggmärgsbiff som verkligen smakade gott. I går blev jag efter att inte ha rört godis på över en månad enormt snasksugen och stoppade i mig mängder med sötsaker. Har haft dålig matlust under lång tid. Nu kan jag börja längta efter en det ena, en det andra. Väljer att följa min kropps önskningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar