lördag 3 mars 2012

Spridda tankar

Maktstrukturer och frihetsgrader
Igår skrev jag att individualiserad jämlikhet är en teknik för att dölja strukturell makt och fördela problem i relationer likvärdigt på alla parterna.  Vill tydliggöra att synsättet inte innebär att i samhället underordnade kategorier alltid är offer. En måste alltid se till individens makt och begränsningar och granska varje situation ur ett intersektionellt perspektiv. Alla individer har ofta några frihetsgrader att agera utifrån, även om någras frihetsgrad enbart handlar om att ge sig av och ge upp striden.

Lyssnade på P1, lördagsintervjun med Lena EK. Tycker att hon svarar rakt och bra på frågorna. Betydligt bättre än sin föregångare som miljöminister. Däremot är det ett stort problem med Alliansens miljöpolitik, där tillväxt till nästan vilket pris som helst går före hållbar utveckling. Lena Ek har inte särskilt många frihetsgrader i en moderatstyrd regering.

Grävande journalister
Lyssnar på medierna om Hannes Rådstam. Programmet beskriver hur Hannes synade polisers dråp av Osmo Vallo. Tar till mig hur Hannes genom att sätta sig in i fallets alla detaljer smular sönder försvarets argument mot polisers övergrepp. Hör också på hur journalister visar att poliser manipulerat bevismaterial under de så kallade Göteborgskravallerna genom att klippa in talkörer i en filmad händelse. Det är inte bara Etiopiskt rättsväsende som klipper in ljud i sitt bevismaterial. Även svensk polis manipulerar material.
Tänker på uppsalapolisens agerande i Gamla Uppsala april 1943, då poliser med sina sablar angrepp oskyldiga demonstranter och skrev falska rapporter, vilket jag skrev om i torsdags . Även i fredstid begår polisen många brottsliga gärningar och de flesta poliser tiger om vad de vet. Efterlyser mod att stå upp för rättssamhället hos alla med insyn. Tur att det finns grävande journalister.

Fler mansmottagningar behövs
Gläds åt att alltfler skånska män söker hjälp hos mansmottagningar för aggressivitet och våldsproblematik. Alltid skönt att höra att människor/män som använder sig av hot och våld tar tag i sin egen situation och jobbar med sig själva istället för att lägga skulden på andra. Fler professionella mansmottagningar behövs, så att alla som har behov erbjuds hjälp. Likaså behöver psykiatrin byggas ut, så att desperata män får hjälp istället för att begå våldshandlingar. Alltför många har nekats hjälp och därefter begått hemska brott.

Kultur som utmanar
Lyssnar på Stina Oscarsson när hon introducerar fyra Radioteaterföreställningar runt klassamhället  Människor utan klass”. Njuter av hennes vassa tydlighet om värdighet, klass och ojämlikhet. Och hennes tydliga avståndstagande till att samhällets rika anses behöva en underklass för tillväxtens skull. Tycker det är bra att Lasse Ohly är utsedd till vänsterpartiets kulturpolitiska talesperson. Heja alla kulturarbetare som vågar utmana och synliggöra. Ni behövs.

Och så lite hälsoläge
För övrigt har jag hostat kontinuerligt nästan hela natten. Har blivit lite piggare och har haft något färre hostatacker under dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar