lördag 31 mars 2012

Lojalitet och medialogik

Sten Tolgfors har säkert varit en mycket lojal moderat minister. Budskapet när han avgick var att det var medias fel, han var sliten och familjen tog stryk. Det fanns ingen självkritik och ingen kritik över hur hans parti agerat. Allt var alla andras fel.

Tror att ministrar i dagens regeringar avkrävs lojalitet mot det egna partiet och regeringen, som viktigaste utgångspunkt för att få uppdraget. En tiger därför om oegentligheter och lär sig slå tillbaka mot frågeställarna på ett skickligt sätt. Politik av idag har alltför många inslag av att de egna ska vinna. Självkritik saknas.

Jag blir illa berörd varje gång jag hör ordet, ”politikerna” uttalas. Bilden blir att politiker är en hop tävlingsinriktade människor vars enda drivkraft är att ta hem segern oavsett vilka konsekvenser denna seger får.

På detta sätt osynliggörs intressemotsättningar mellan olika kategorier och att olika partier har olika ideologier. I mainstreammedia finns det sällan plats för reflektion om varför.

Jag vill ha mer av

 • Ideologilojalitet istället för partiledningslojalitet
 • Självkritik istället för att allt är alla andras fel
 • Mer av varför vi vill detta och mindre tävlingsinriktning

Jag vet att det är svårt att bryta dagens politiska medialogik, men efterlyser utmanare

4 kommentarer:

 1. Du som inte skriver mycket annat än om orättvisor, rasism, diskriminering osv., hört talas om 61-åriga sjukpensionären som blivit misshandlad till döds av 8-10 arabungdomar i Göteborg?
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14600205.ab
  Blir inte förvånad om du inte har det, för det har knappt varit en notis i tidningarna om det. (Förutom dock så klart ett försvar av gärningsmännen i Aftonbladet där man i vanlig ordning skyller på "utanförskapet" och att det "lyckligtvis är ovanligt", säg det till dem anhöriga?!
  http://bloggar.aftonbladet.se/brottochstraff/2012/03/30/ett-fruktansvart-fall-%E2%80%93-men-lyckligtvis-ovanligt/)

  Ovanligt?! Inte speciellt. Jag minns t.ex. även Inger 78 som blev mördad på en parkeringsplats av Ahmad Akileh för inte alltför länge sen och många, många andra liknade fall..

  Kan du försöka dig på tankeexemplet om det istället hade varit Fatima 61 i burka som blivit ihjälsparkad av tio blonda svenska ungdomar, vilket liv det hade blivit! Demonstrationerna mot rasism hade avlöpt varandra från vänsterhåll. Nu är det dock i vanlig ordning helt knäpptyst, för detta kan ju aldrig vara ett rasistbrott enligt er logik.. När ska ni vakna? Är det verkligen så jäkla kul att som svensk dagligen bli "våldtagen" i sitt eget land eller vad är det? När ska ni börja ta upp denna rasism? Gissar på aldrig, iaf inte förrän ni själva kanske ligger på gatan.

  Gärningsmännens kompisar har så klart skapat stödgrupper på FB för att få dem frisläppta och skriver saker i stil med "hoppas gubbjäveln dör" på sina bloggar.
  https://www.flashback.org/t1831074

  Fy fan. Så less på det här skitlandet och allt elände som ni bara fortsätter att bidra till med er ignorans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även detta våldsbrott har framgått av media. Ignoransen är nog större mot andra våldsbrott. Och det största probemet är väl ändå alla våldsbrott och andra brott där polisen inte lyckas utreda och ställa dem till svars som är brottslingar.
   Och att det förs en politik som minskar antalet brott i samhället och som bygger på vetenskaplig grund och inte på hat.

   Radera
 2. läs detta, när blir detta värt att ta upp i samband med "feminismen"?

  http://swedenconfidential.wordpress.com/2012/03/15/rattegangen-mot-de-atta-afghanerna-i-gruppvaldtakten-har-borjat/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Våldtäkter är viktiga att anaysera ur ett femininsitiskt perspektiv, oavsett var våldtäktsmännen är födda. Tycker också det är viktigt att se våldtäkter ur ett intersektionellt perspektiv där såväl kön, som klass, som etnisk tillhörighet, som ev funktionshinder beaktas. Håller definitivt inte med om att just de våldtäker du anonyme kommentator lyfter fram har osynliggjorts. Har såvä läst om dem som hört om dem på P1. Våldtäkter som osyniggörs är däremot de som begås av vita män mot funktionshindrade kvinnor.

   Radera