lördag 31 mars 2012

Käkkirurgen m.m.

I tisdags fick jag samma brist på känsla i min underkäke som en har när en fått en bedövningsspruta hos tandläkaren. Under kvällens tandborstning kändes tänderna på vänstersida konstiga. Nästa dag kollade jag biverkningarna av det benuppbyggande läkemedlet XGEVA.

”Tala omedelbart om för din läkare och tandläkare om du utvecklar något av följande symtom medan du behandlas med XGEVA:

• smärta i munnen och/eller käken, svullnad eller oläkta sår i munnen eller käken, domningar eller en tung känsla i käken, eller lösa tänder. Sådana symtom kan vara tecken på skelettskada i käken (osteonekros (Benvävsdöd p.g.a. bristande blodförsörjning)).”

På onsdagskvällen mejlade jag onkologen och på torsdagsmorgonen försökte en onkolog få tag i mig. Jag missade detta samtal men käkkirurgen ringde upp mig och jag fick en besökstid till tandläkarspecialist idag. Känselbortfallet i underkäken beror på att den nerv som går genom underkäken är påverkad. Det kan bero på osteonekros eller på en infektion eller på tryck från en tandrot. Jag har gjort en rotfyllnad i vänster underkäke vilket jag tidigare bloggat om . Det finns en risk att jag får en käkbensinflammation under min andra krona i vänster underkäke, eftersom det är en liten glipa mellan krona och tandben.

Jag fick göra skiktröntgen. Min tandläkare såg inget onormalt på bilden. En röntgenspecialist ska titta på bilderna nästa vecka och jag har en ny tid på skärtorsdagen. Har dessutom tagit blodprover för att kolla om jag har någon infektion. Usch vad jag är less på alla nya problem som min kropp drabbas av. Är dessutom fortsatt trött, trött, trött. Har också mer ont i mina kotor.

När jag kom hem från min älsklingsfamilj i kväll så satte jag på datorn. Har lagt patiens fram till nu. När jag gör det har jag sällan värk. Har nu klarat patiensen 220 gånger i följd. Vet inte varför jag har sådan lust att gång på gång göra en ny patiens, men väljer att följa mina lustar.

5 kommentarer:

 1. Hej! Jag har också börjat behandling med Xgeva.Jag känner mig mycket stelare ,har ont här och var i skelettet och är mycket tröttare. Känner mig också orolig för min käke, man har ju inte så fina tänder längre då man kommit upp i åren. Jag tycker jag mådde bättre på Pamidronat.Hur länge har du behandlats med Xgeva? Man vet ju egentligen inte hur pass beprövade de nya medlen är. Man känner sig lite som försökskanin. Styrkekramar från Inga-Lill

  SvaraRadera
 2. Hej Inga-Lill
  Jag började med XGEVA i september 2011. Jag tycker alltid det är svårt att veta vad som är vad när det gäller stelhet trötthet och smärta. Däremot tror jag inte att mina problem ökade särskilt när jag började med XGEVA. Däremot är jag nog mer påverkad med stelhet och trötthet, efter tt jag börjat med Halaven. Men det kan också beror på större problem utifrån att metastaserna växer.
  Dessutom - hellre försökskanin en utan behandling. Däremot önskar jag en statlig läkemedelsindustri som satsar utifrån människors behov istället för utifrån vad som ger mest vinst.

  Styrkekram tillbaka (bra uttryuckl)
  Britt

  SvaraRadera
 3. Jag håller med dig Britt ,både när det gäller att vara försökskanin och när det gäller läkemedelsindustrin. Det kan också vara faslodexen i mitt fall som gör att jag känner mig mer trött, nedstämd och stel eller växande metastaser som du skriver. Vi kämpar på !
  Inga-Lill

  SvaraRadera
 4. Hej Inga-Lill
  6535ad glad jag blev när du skriver, jag håller med dig. Inte för att jag har något emot om du inte håller med mig, men för att många människor i dagens indiviualistiska samhälle gång på gång ska "markera" med egna åsikter, och åsikterna känns väldigt tunna och konstruerade.
  Angående stelheten - har du prövat med yoga. Min yoga har hjälpt mig mycket mot stela muskler - annars tror jag att jag hade varit som en eldgaffel idag, alltså i princip orörlig pga av stela muskler o leder.
  kram
  britt

  SvaraRadera
 5. Hej igen Britt !
  Nej,jag har tyvärr inte prövat yoga. Jag skulle gärna vilja det då jag tor på både yoga och mindfulness. Tyvärr så är jag bosatt på landet och jag vet inte riktigt var det finns närmast mig. Jag har också problem med min syn, så jag kan inte köra bil längre. Detta bidrar till att jag inte tar mig ut lika lätt som förut.
  Kram Inga-Lill

  SvaraRadera