lördag 28 januari 2012

Veckan som gått

Hälsa
Har jobbat ganska mycket denna vecka. Orkat!!! Är trött, men inte lika trött som jag varit. Tänker på saker som läker. Nu var det länge sedan jag hade vätskande infekterande naglar och ett infekterat skavsår på ena hälen. Naglarna är fortfarande konstiga men bättre. Kanske kan de bli normala och användbara framöver. Har varit på Friskis & Svettis gym idag. Gick ganska bra, vilket gjorde det roligt. Hade en vän som privat instruktör. Tror att jag får positiva besked när jag träffar läkare på måndag.

Demokrati och moderaterna
Moderaterna väljer när, var och hur de ska träffa journalister och granskas sällan. Journalister som vill granska får ingen kontakt. Läs t ex om hur Filippa Reinfeldt, finanslandstingsråd i Stockholm undviker kritiska frågor. Enligt en debattartikel i ETC Stockholm så syns Filippa Reinfeldt
”oftast i ofarliga mediesammanhang där hon inte behöver försvara sin politik. Hon tackar ja till en lång intervju med livsstilsmagasinet Yourlife, med harmlösa frågor om kändisskap och hur hon hittar balans i sitt liv. Hon avslöjar vad hon ska bära för klänning inför Nobelfesten i Aftonbladet och berättar för Expressen hur hon ska fira in det nya året. Men att få tio minuter av hennes tid för att ställa frågor om den politik hon driver tycks däremot omöjligt.”

Håller med debattörerna om att moderaternas förhållningssätt och mainstreammedias accepterande av detta agerande är ett hot mot demokratin.

Teater Blancas Diktkabaré Resenären
Torsdag 2 februari ska jag gå på teatern ”Resenären” tillsammans med flera arbetskamrater. Teatergruppens arbete beskrivs i lokaltidningen. Teater Blancas heltidsarbetande, vuxna skådespelare har olika slags funktionsnedsättningar. De har inlärningssvårigheter, varierande självförtroende och är vana vid att i allmänhet inte bli tagna riktigt på allvar.

Gruppens konstnärliga ledare, Magnus Dahlerus berättar
”att nästa projekt för Teater Blancas del kan bli en film. Det gäller bara att hitta finansiering. Med filmen vill gruppen fördjupa bilden av människor med funktionsnedsättningar och visa deras förmågor att gestalta på scenen. Inte bara underhålla och skapa allmän acceptans som deras kolleger i Glada Hudikteatern gör till största delen.”

Magnus Dahlerus har varit i en arbetsgrupp jag samordnar och berättat om Blancas förhållningssätt. Ingen människa är rakt igenom ”normal” och Blanca är bra på att på ett mycket respektfullt sätt lyfta fram och fördjupa alla individers förmågor. Jag njuter och ser fram emot att få uppleva teaterns diktkabaré på torsdag.

Privata äldreboenden snålar med personal
10 procent färre anställda i privata äldreboenden jämfört med kommunala ger vinster åt aktiebolagen. Vårdföretagen sparar in drygt 800 miljoner kronor på att dra ner på personalstyrkan enligt en granskning från socialstyrelsen, läser jag i min lokaltidning. Riskkapitalföretagen påstår att vilken kvalitet personalen levererar är mycket viktigare än hur många man är. Samtidigt visar amerikansk forskning på samband mellan personaltäthet och kvalitet.

Jag tänker att personal på äldreboenden ständigt får nya arbetsgivare när äldreboendena konkurrensutsätts. Om kvalitet enbart handlar om det personalen levererar, vilket framförs av riskkapitalbolagen, så borde all personal få uppleva tryggheten av att slippa tvingas byta arbetsgivare. Dessutom bör utbildning och fortbildning prioriteras. Slutsats – upphör med konkurrensutsättningen och låt kommunerna sköta äldreomsorgen i egen regi och ställ krav på bra arbetsvillkor.

Om kvalitet också handlar om personaltäthet, vilket bland annat framförs av socialstyrelsens samordnare av äldreomsorg, så ska inga pengar gå till privata vinster. Slutsats - låt kommunerna sköta äldreomsorgen i egen regi.

Eller ge möjlighet till olika kooperativ och stiftelser utan vinstintressen att bedriva äldreomsorg om de kan garantera god arbetsmiljö för personalen.

Libyska fångar torteras
Läkare Utan Gränser har ställt in sin verksamhet i staden Misrata, eftersom patienter som behandlats för tortyrskador sedan återförts i fångenskap för fortsatta så kallade "förhör".  De nya libyska myndigheterna erkänner att de inte har kontroll över landets fängelser. Mest utsatta för våldet är tidigare Kadaffitrogna och färgade afrikaner från länder söder om Libyen.

Tänker att våld föder våld. Tänker också att omänskligheterna Libyens befolkning utsatts för under årtionden, dels beror på kapitalismen och f.d. kolonisatörernas intresse av oljan, dels beror på patriarkatet.

Tänker igen att kampen mot patriarkatet och kampen mot rasism är minst lika viktig, som kampen mot kapitalet.

Denna blogg har tagit alldeles för lång tid. Klockan är nu halv två på natten. Ett skäl till att det tagit tid är att det blivit svårare och svårare att hitta information på nätet. Tidningarna vill ha betalt och lägger därför inte ut allt material på sina webbsidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar