söndag 22 januari 2012

Tankar om veckan som gått

Partiledardebatten
I onsdags skrev jag gubbar, gubbar, gubbar efter att ha lyssnat på partiledardebatten, vilket kan låta nedsättande. Har ingenting emot gubbar, men tror att debatten skulle bli bättre om det fanns en etnisk och könsmässig blandning bland debattörerna. Tycker Jonas Sjöstedt hade många bra repliker, men saknade feministiska perspektiv på politiken från samtliga deltagare.

Fadime
Igår lyssnade jag på talen vid invigningen av Fadimes plats i Uppsala. Tycker att alla utom en talare klarade av att inte dela upp befolkningen i ”vi och dom”. Tänkte däremot på vilka allvarliga inverkningar patriarkatet har på människor över hela vårt klot, även om det kan se väldigt olika ut i olika delar av världen.

USA:s krigföring
Läser i Fria tidningen” Obamas globala avrättningskrig” att USA har fortsatt på den linje som Bush stakade ut, men med delvis annan retorik. USA lägger allt mer pengar på hemlig och högteknologisk krigföring, samtidigt som internationell rätt urholkas ytterligare.

Obama valde att ha mer eller mindre samma människor på centrala försvarsposter som Bush hade valt. Utrikespolitiken sitter fast med folk som tänker i samma gamla trånga banor om världen, och USA:s roll i den.

Fyra pelare i krigföringen som beskrivs i artikeln är:
”globala avrättningar; outsourcing av militära uppgifter; ett krig mot öppenhet; och en cementering av Bushadministrationens politik att fängsla självutnämnda fiender utan möjlighet till rättegång - att skapa politiska fångar.”

Process och partiledare
Följer förstås diskussionerna om processen runt ny partiledare inom socialdemokratin. Oroar mig över alla som trycker på för att det ska gå snabbt. Gläds därför åt Carin Jämtins uttalande ikväll. Hon kunde inte ge något svar på när Socialdemokraterna har en ny partiledare.

Vi har nu en ordentlig diskussion som är mycket bra. Alla förstår allvaret i stunden, alla förstår också att det är en helt unik situation i vårt partis historia.”

Enligt P1 betonade hon att det får ta den tid det tar.
Det vore ännu värre att rusa iväg och göra något bara för att vi känner oss jäktade av omvärlden. Vi ska göra rätt nu.”

Hon säger också
”Vi ska ha en tydlig process, som vi öppet berättar om. Sen ska vi landa under den här natten lite mer tydligt i vad det betyder.”

Heja Carin!!!

Tycker dessutom att Göran Greider har många kloka synpunkter. Läs t ex ledare i Dalademokraten  T ex avslutar han gårdagens ledare med
“att leda ett parti med en så grandios självbild som socialdemokratin är närapå en omöjlighet: Medierna är som hökar, men inte bara det: Väljarna förväntar sig en Messias. Och då är korsfästelsen alltid nära.


Men någon ärlig chans fick han inte. Det gör mig förbannad.


Vem ska efterträda honom? Ingen vet. Kanske växer Carin Jämtin nu naturligt in i rollen som efterträdare. Det skulle kunna bli en bra lösning. Men öppen debatt mellan olika kandidater vore det bästa.”

Bildning
Har ofta efterlyst behovet av bildning på denna blogg. Högskoleutbildning är inte nödvändigt för att en ska vara bildad. Däremot är förakt för högskoleutbildning hos politiker ett hot mot kreativitet och utveckling. Tänker igen på uppropet ”kom igen Lena
Hoppas socialdemokraterna tar tillvara bildade personer i sitt parti och att vänsterpartiet också gör det. Välfärden byggdes upp utifrån ett intellektuellt förhållningssätt. Tror på att politiken använder sig av aktuell forskning.

Och för övrigt anser jag att kampen mot patriarkatet och kampen mot rasism är minst lika viktig, som kampen mot kapitalet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar