söndag 6 november 2011

Tankar efter medlemsmöte i vänsterpartiet

Nu är jag vald till kongressombud. Känns bra. Jag märker att jag blir vassare och mer påstridig i min argumentation, ju äldre jag blir. Ett skäl kan vara är att det är lättare att driva de frågor som engagerar mig när jag inte har någon position i partiet. Jag har inget att förlora på att stå på mig, mer än att en del uppfattar mig som besvärlig. Jag är en kritiker som vill peta på gamla ”sanningar”. Men ett annat skäl till min ökade radikalitet är erfarenhet.

Tycker att vänsterpartiet behöver bli ett mer utmanande, solidariskt parti som bygger politiken på kunskap. Vänsterpartister är nog modigare än många andra, men modet räcker inte till för att ändra dagens klasspolitik. Fler kunniga vänsterpartister måste våga ta plats, istället för att snegla inlyssnande på vad andra tänker och säger.

Min erfarenhet är att alldeles för många vänsterpartister på parlamentariska uppdrag underordnar sig den politiska inriktning för den nämnd eller styrelse de företräder. Sedan kan de prata på möten om alla orättvisor. Men det är från människor på gator och torg, på arbetsplatser och i olika föreningar och nätverk det politiska trycket kan uppstå. Och det är i slutna rum under sammanträdena som de viktiga besluten tas. Och det är i dessa slutna rum en måste kunna stå på sig och det är svårt. En blir ständigt utsatt för olika härskartekniker när en vill förändra. Det innebär att du måste våga vara besvärlig, för att lyckas förändra. Pratade nyss med en partikamrat som vågar och hur tungt det är att ständigt bli utsatt för taskigheter i de slutna rummen.

I fullmäktigeförsamlingar kan du också bli utsatt, men då är det ofta fler som ser och förstår. Så jag vill uppmana alla valberedningar att till olika parlamentariska uppdrag föreslå modiga och kloka personer. Uppmaningen till alla runt omkring dem som vågar utmana är - stöd dem. Och till sist till alla som vill förändra – läs på så ni kan frågorna och stå på er och våga ställa obekväma frågor. Att ha ett politiskt förtroendeuppdrag är något helt annat än att ingå i en kamratklubb.

2 kommentarer:

  1. Jagär väldigt glad att du blir kongressombud, för du har erfarenheten och modet och inte minst GLÖDEN! Jag önskar dig varmt lycka till!Kram från Astrid L-E

    SvaraRadera
  2. Alltid lika roligt med positiv återkoppling. Tack/britt

    SvaraRadera