söndag 9 oktober 2011

Ickevåld och kvinnor

Lyssnade på hur kvinnor genom gemensamt agerande drev igenom freden i Liberia. Njöt av att höra hur tusentals kvinnor från olika grupperingar bestämde sig för att nu räcker det. Härliga modiga kvinnor som bestämt sig. Aktionerna började med att vitklädda kvinnor samlades på fiskmarknaden i huvudstaden.
De sjöng och protesterade tillsammans. När detta inte räckte för att åstadkomma förändringar så promenerade de tillsammans mot kul- och granatregnet. Skjutandet upphörde. Så småningom tvingade de fram fredsförhandlingar. Några följde med till fredsförhandlingarna i Ghana för att bevaka processen. När männen gled runt i fina kläder och åt gott utan att något annat hände ställde kvinnorna krav på resultat. De omringade huset där förhandlingarna hölls och vägrade flytta sig. Några hotade med att klä av sig nakna om männen inte kom ut med ett fredsresultat. Det blev fred. Lyssna på kvinnornas berättelse i God morgon världen.
Jag har inte hört hela denna berättelse tidigare. Har du? Finns det maktstrukturer som gör att sådana här framgångshistorier förtigs? Bra att kvinnornas lyckade aktioner synliggörs genom Nobels fredskommitté.

Maria- Pia Boëthius har flera bra ledare om ickevåld som metod, liksom om våldtäkter. I en ledare skriver hon

”På 1930-talet stod striderna på gatan mellan fascister och kommunister och socialister. Alla brukade våld. Det nya idag är att de verkligt upproriska vägrar våld, det har vi sällan sett i världshistorien! Jo med Gandhi, men inte på detta sätt. Det skrämmer makten, till den grad att både i Spanien och Grekland har polisen infiltrerat demonstrationer och sett till att de blivit våldsamma. Våldets språk känner makten, men ickevåldets?”

Läs här eller här eller här
Tillsammans är vi starka och med ickevåldsmetoder blir vi ännu starkare. Synliggör fler ickevåldsaktioner som gett lyckat resultat. Och fler kvinnliga föredömen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar