söndag 4 september 2011

Hållning

Vaknade i morse till programmet Kropp och själ. Frågan ställdes om den perfekta kroppshållningen finns och hur den i så fall ser ut?

Känner igen rådet om att en ska tänka sig ha en kruka på huvudet när en går. När jag var barn prövade jag ofta med att gå runt med en bok på huvudet. I Thai Qi och yoga ges ofta instruktionen at ska kännas som om en dinglar i en tråd fäst i bakhuvudet när en ska hitta rätt. När en står ska en dessutom ha mjuka knän.

Jag tror råden behövs, men risken är alltid stor att en börjar spänna sig mer när en blir medveten om hur en gör.

När jag jobbar har jag märkt hur jag får ont i några nackkotor för att jag kör fram huvudet när jag sitter framför datorn. Har därför fått hjälp av en sjukgymnast. Hjälpmedlen jag fick, tänkandet hur jag ska sitta och några djupa andetag innan jag börjar har hjälpt mig mycket.

Har också i övrigt problem med nacke och skuldror. Har sett på bilder hur jag börjat kuta mera. När jag gör yoga brukar jag lägga mig på rygg på en matta. Det gör ont i nacken i början, men så småningom släpper muskler och senor sitt kramaktiga tag och jag kan ligga skönt. Tycker alltså att jag hittat sätt att avhjälpa kut- och nackproblemen.

Håller också med om det som framfördes i Kropp och Själ.Hållning handlar om både det inre och det yttre. Gamla tiders ”Sträck på dig” utrop kunde nog göra mer skada en nytta.

Fotografiet har jag tagit i Nåsten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar