söndag 7 augusti 2011

Närmar vi oss hälsofascismen

Enligt en artikel i lokaltidningen ökar bullar och kakor risken för att drabbas av livmodercancer. Vi vet också att fetma kan öka risken för bröstcancer.
Ett programinslag i dagens God morgon världen handlar om en befolkningsstudie. Över en halv miljon svenskar ska kartläggas inpå bara generna.

Vad vi gör och vad vi äter ska granskas. Hela undersökningen har ett biologiskt fokus. Sociala faktorer räknas inte in så det strukturella osynliggörs.

Idéhistorikern Karin Johannisson uttalar sig om risken av att vi krymper normen för hur en ska vara som människa. Hon pratar bland annat om biomakt. Vad händer när den medicinska bedömningen styr vår självbild allt mer. Hon efterlyser försiktighet, tolerans och varnar för att redan privilegierade gynnas.

Vilket samhälle vill vi ha? Vilket samhälle strävar olika politiska partier mot? Vilket samhälle ger högst vinst och tillväxt och hur mycket tillåts kapitalismen styra?

Vill vi ha ett samhälle där hälsoindustrin gör ännu mer vinster på människors oro, individer som inte ”gör och äter rätt” får skylla sig själva och statens kontroll av individer ökar? Risken finns att Stefan Hannas tankar om särskild skatt för överviktiga införs framöver, liksom dyrare försäkringar för människor med ”fel” gener och ”fel” vanor. Är vi på väg mot ett samhälle där det som kan mätas mäts, ett samhälle där människor lever för en drömd framtid som en aldrig kommer att uppnå?

Det finns många skäl att engagera sig politiskt idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar