söndag 10 juli 2011

Cytokiner och liv

Som jag skrev i fredags kan min trötthet bero på cytokiner. Eftersom jag inte vet vad det är har jag nu Googlat. Hittade information om en ny avhandling på vårdförbundets hemsida som visar att upplevd ohälsa kan vara kopplad till ökad mängd cytokiner i blodet. Däremot vet hen inte vad som är hönan och ägget, alltså om cytokinerna är den primära orsaker till upplevd ohälsa eller om ökad mängd cytokiner är ett resultat av andra faktorers påverkan.

Hittade också ett gammalt meddelande från Lunds universitet

"Het" signalsubstans hjälper eller stjälper
Cellernas kommunikationsvägar och signalspråk är tätare och mer komplicerat än man trott. Aids, ledgångsreumatism, leukemi är exempel på sjukdomar där aktiviteten hos cytokiner, cellernas lokala signalsubstanser, har gått ur kontroll. I takt med att forskarna upptäcker fler cytokiner och lär sig hur de regleras så skymtas ett system som kan ge nya förklaringar till olika sjukdomar och tillstånd i kroppen.”

För övrigt har jag sovit gott och länge två nätter i sträck. Har mer ont i en bröstryggkota och är stel i nacken. Tar därför smärtstillande på morgonen. Är orolig för att Taxotere inte ska hjälpa mig. Undrar om det kan vara så att Taxotere delvis hjälper genom att slå ut de cancerceller som är i en särskild fas, medan andra överlever och delar sig snabbt i slutet av behandlingen. Ska nästa gång fråga om det är möjligt att kombinera Taxotere med något annat cellgift som jag får oftare. Tror fortfarande att behandlingen har slagit ut stora delar av levermetastaserna och vill vara uthållig med de behandlingar jag får eftersom det finns så lite kvar att välja på.

Undrar också över att cancerfaktorn ligger så väldigt högt. Är ökningen också ett tecken på att jag har väldigt mycket aktiv cancer i min kropp. Eller annorlunda uttryckt – är aktiviteten fem gånger så stor om jag jämför dagens markör som är på nästan 500 med det värde jag hade på 100 för några månader sedan. Detta stämmer i så fall inte alls med hur jag mår. Jag var mer trött och hade mer ont för några månader sedan.
Vill leva länge, så länge jag kan fungera som jag gör idag. Längtar efter att träffa mitt nya barnbarn. Förlossningen är beräknad till 29 juli. Vill också få njuta av mina två nuvarande barnbarn.


Älskar allt liv, som inte inkräktar för mycket på andras livsutrymme. Allt liv handlar ur ett ekologiskt perspektiv delvis om konkurrens av livsutrymme, men det handlar egentligen ännu mer om samverkan för ömsesidig nytta. Ju mer solidaritet och jämlikhet mellan människor i världen, desto mer ömsesidig nytta och glädje av varandra.
Foto Lennart Nilsson, Ur Ett barn blir till

2 kommentarer:

  1. Intressant om cytokinerna! Hoppas innerligt att Taxoteren faktiskt hjälper dig nu. Kram

    SvaraRadera
  2. Tack Kajsa. Vi får hålla tummen för varandra. Närjag läser din blogg verkar det fungera bra. /Britt

    SvaraRadera