tisdag 17 maj 2011

Yoga, döden och mer förnöjsamhet

Har nyss gjort Yoga Nidra. Idag valde jag att lyssna på Ann Sönnebo. Lärde känna henne som yogalärare via onkologen på Akademiska sjukhuset. Detta har jag tidigare skrivit om. Jag tycker om att höra Anns röst. Vi kom så nära varandra. När jag hör hennes röst så finns hon, åtminstone varelsen Ann.

Idag stod det i lokaltidningen om den yoga Ann startade tillsammans med Ann-Charlotte Pellettieri, psykoterapeut. Ann-Charlotte vann priset ”Årets bröstvän” för det yoga- och samtalsprogrammet för cancerpatienter som fortsätter på Ackis. Min yogalärare sedan 25 år är nu en av lärarna på Akademiska. Bor du i ett annat landsting så efterfråga detta. Bor du i Uppsala så kräva att programmet blir permanent och inte beroende av eldsjälar. Läs om en cancerpatients erfarenheter och om bakgrund och innehåll.

Har idag fått cellgiftbehandling och gjort datortomografi, skiktröntgen. På väg till Ackis kom jag på att jag bara slarvläst kallelsen. Är nog lite trött på alla kallelser och besök på sjukhuset. Började oroa mig för att jag kanske borde ha fastat innan undersökningen. Väl framme läste jag kallelsen igen. Hade missat att jag inte fick äta fast föda 8 timmar före. Gick på toaletten för att försöka kräkas upp mina två frukostmackor, bananen och hallonen. Det var försent. Känner mig slarvig och har inget att skylla på.

Undanhöll dessutom personalen att jag ätit frukost. Tänkte att då kanske jag inte får göra undersökningen och även om förändringar inte syns lika bra så gäller det bara området runt buken. Eventuella förändringar i lungor och bröstkorg kommer att synas trots frukostmackorna. Känns EGO att inte "erkänna mina synder" men tycker det är OK.

Datortomografi förutsätter att du först dricker en kontrastvätska i två timmar. Klantade mig och skruvade inte åt korken tillräckligt på flaskan, vilket medförde att någon deciliter rann ut när jag var på väg till Apoteket. Gick tillbaka och fick påfyllt. Därefter till ODA (onkologiska dagavdelningen). Berättade för sjuksköterskan att jag fått svår huvudvärk och kräkts i lördags. Hon ansåg att jag också borde göra skiktröntgen på huvudet. Hon tog kontakt med min läkare som skrev ett tillägg till remissen. Så nu kommer jag vid nästa läkaresök 27 maj också få information om det är några förändringar i huvudet/hjärnan som kan förklara huvudvärk, kräkningar och svaga muskler i högerarmen.

Känner mig just nu ganska pigg och förnöjsam. Tänker att jag inte vill att min kropp bryts ner väldigt långsamt om jag förlorar rörligheten och får svår värk. Ska jag dö av bröstcancern, så kan det vara skönt att det går fort på slutet. Kanske medför hjärnmetastaser att döden kommer fortare. Tumörer i hjärnan kan medföra personlighetsförändringar, vilket jag hoppas slippa. Då är det nog bättre att dö av levermetastaser. Men när jag mår som jag gör idag, så vill jag ha ett fortsatt långt liv.

Är kanske lite naiv, som på detta sätt tänker på hur jag vill dö. Men som sagt, det är skönt att känna sig förnöjsam, så får det uppfattas som naivt eller hur som helst. Just nu är jag i varandets förnöjsamhet.

1 kommentar:

  1. It is not my first time to pay a visit this
    website, i am browsing this web site dailly and take nice facts from here every
    day.
    Also see my web site: my article network

    SvaraRadera