måndag 8 mars 2010

Yoga på Akademiska sjukhuset

Hösten 1985 kände jag en kväll en stickande känsla i ryggen. På morgonen kunde jag inte använda höger arm. Jag kunde inte ens skriva min namnteckning med höger hand. Det var nerver i kläm mellan kotor i ryggen som gjorde detta. På vårdcentralen fick jag inflammationshämmande medicin och sjukgymnastik. Efter några dagar kunde jag använda arm och hand, men orörlighet och rädsla för att drabbas igen fanns kvar. Den vintern fanns tillräckligt med snö för att åka skidor och jag åkte med en arm – en stav. Först när jag började med yoga två år senare blev jag helt bra i armen och har sedan inte haft några problem.

Våren och sommaren 2005 började min cancermarkör att stiga. I början av juli bestämde jag mig för att följa med en kompis på yogaläger i Småland. När jag kom hem efter yogalägret hade cancermarkören sjunkit något.

Våren 2006 när jag behandlades med cellgifterna Taxotere och Xeloda höll en kvinna som själv drabbats av bröstcancer i yogakurser i samverkan med Akademiska sjukhuset. Antalet kurser har nu utökats och utvecklats till ett rehabiliteringsprogram med samtalsterapi och yoga. Kurserna riktar sig till personer som har en cancersjukdom, som har en pågående behandling eller som är färdigbehandlad. Genom kurserna får deltagarna lära sig olika tekniker för att klara av och minska biverkningar under och efter den medicinska behandlingen. De ger också tillfälle att träffa och lära känna människor i en liknande livssituation. Deltagarna får arbeta med enkla, uppmjukande och cirkulationsbefrämjande kroppsövningar utan prestationskrav och anpassade till vars och ens individuella behov och förutsättningar. Dessutom andningsövningar för att öka syresättningen och som också bidrar till avslappning och ökat välbefinnande. Målet är helhet och balans - att utveckla ett harmoniskt samspel mellan kropp och själ. Mer om kurserna kan du läsa på Akademiska sjukhusets hemsida http://www.akademiska.se/templates/page____38594.aspx

Jag hoppas att fler cancerpatienter på Akademiska sjukhuset hittar till dessa kurser och att även andra sjukhus börjar erbjuda sina patienter yoga. Det går att påverka sin hälsa, särskilt om man erbjuds bra stöd.

2 kommentarer:

  1. Detta ska jag föra vidare!

    SvaraRadera
  2. Tack för återkoppling. Det är roligare att lägga ner tid på bloggandet när jag vet att det finns läsare.

    SvaraRadera