Hälsan beror på allas status
En del i mitt arbete är att vara ett stöd för Vård & bildnings förskolor och skolor, avseende skolornas likabehandlingsarbete. Syftet med likabehandlingsplanerna är att skolan i sitt vardagsarbete på ett medvetet sätt ska motverka kränkningar, diskriminering och mobbning. Hittade en avhandling som ytterligare förstärker argumenten för att detta jämlikhetsarbete är viktigt.
”Elever som har färre vänner och lägre status bland sina klasskamrater har sämre hälsa som vuxna. En ny doktorsavhandling visar dessutom att gå i en skolklass med en ojämlik statusfördelning är kopplat till sämre hälsa i vuxenlivet. Oavsett om eleven själv har låg eller hög status.”
Var tredje ung utrikesfödd är arbetslös
Enligt en UNT-artikel växer arbetslösheten bland unga utrikesfödda explosionsartat, samtidigt som arbetslösheten minskar för unga svenskfödda. Två utrikesfödda får uttala sig i artikeln. ”Helt klart föredrar arbetsgivarna svenska sökande framför personer med utländska namn, anser de.” Många upplever sig diskriminerade, enligt artikeln.
Integrationsminister har också fått uttala sig. Han tror att lärlingssystemet kan få stor betydelse. Men han vill också se över socialbidragets utformning, så att jobblinjen blir ännu hårdare.
Jag känner hur ilskan växer när jag läser artikeln. Sverige håller på att gå itu på flera sätt. Klasskillnaderna ökar och vithetsnormen styr. Rasifieringen ökar.
Vi vet att människor diskrimineras av arbetsgivare. Ju mörkare hudfärg desto mer blir du diskriminerad. I artikeln är det s.k. invandrarungdomar som upplever sig diskriminerade, men detta faktum beläggs inte i artikeln, utan beskrivs som ”deras upplevelser.”
Regeringen gör inget åt den strukturella diskrimineringen. Har du mörkare hudfärg kanske du kan få bli lärling. I övrigt ska tumskruvarna dras åt för individen, så att du verkligen känner att det är ditt fel om du förblir arbetslöshet. Maktstrukturerna osynliggörs.
Äldrevården
Sverige lägger 3,6 procent av bruttonationalinkomsten på äldreomsorg, men vi har också en hög andel invånare över 80 år, 5,3 procent. Det är näst högst andel av de jämförda länderna. I en underrubrik står det att kvaliteten inom äldreomsorgen är osäker. Jag antar att den rubriken har tillkommit för att en nationalekonom fått uttala sig. ”Man slås ju av att det här pekar på ineffektiva strukturer. Han tycker att man kan fråga sig om svenska skattebetalare får valuta för satsade pengar inom äldreomsorgen”.
Ilskan växer i mig igen, när jag läser detta i lokaltidningen. ”Man” säger nationalprofessorn och visst - han är man och säkert en man med hög lön . Hela artikeln genomsyras av en könsblindhet. ”Männen”, innanförmännen, normen, vill ha valuta för pengarna, för annars vill de nog inte betala skatt. De kan istället finansiera sin äldreomsorg privat.
Det är kvinnor, färgade och anhöriga som får dra ett ännu tyngre lass när äldreomsorgen konkurrensutsätts. Detta behöver en normman som inte förstår andra mindre privilegierades verklighet inte bry sig om. Får denna nationalekonoms åsikter styra, och det är väl mycket troligt när vi har en moderatstyrd regering, så kommer vårdbolagen hämta hem ännu mer vinster till skatteparadisen. Äldreomsorgsarbetare och anhöriga som inte har råd med RUT får betala andras vinster med sin hälsa.
Av artikeln framgår dessutom att Sverige har 1,29 anställda per tusen innevånare över 80 år. Jag tycker att det låter väldigt lite. Visserligen finns det många pigga 80+, men bara drygt en anställd på 1000 stycken 80- och 90+-are. Har vi råd med så få äldreomsorgsarbetare om vi vill leva i ett jämlikt ansvarstagande samhälle!!!
Mer positiva nyheter
Jag får varje månad ett nyhetsbrev från The Elders, http://theelders.org/ som skrivs av Lakhdar Brahimi, Jimmy Carter, Mary Robinson, Kofi Annan och Desmond Tutu. The Elders gläds åt att Hamas och Fatah har skrivit en gemensam överenskommelse. Samtal mellan alla parter är nödvändigt för att få igång fredsprocesser.
“Peace needs your voice too. ……, if leaders do not lead, the people can make them follow.”
Undertecknat Kofi Annan
Inför morgondagens läkarbesökJag är ganska inställd på att alla prov- och undersökningsresultat har försämrats. En del säger att hen ”inte ska ta ut olyckan i förskott”, men jag tror det är bra att tänka in hur det känns att få ett negativt besked. Har t.o.m. gråtit en skvätt, när jag tänker framåt. Vad än beskedet blir, så blir det ändå skönt att få besked. Livet är alltid ovisst, men när hen vet att hen kan få svar på några frågor, så är det skönt när svaren kommer.
Jag njuter av alla tulpaner när jag cyklar till Ackis. Här är några tulpaner från min gamla trädgård
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar