söndag 3 april 2011

Blotta din okunskap!!!

På ett möte jag deltog i under dagen uttryckte en deltagare att det kan vara rädslor som gör att människor är tysta istället för att fråga vad saker betyder när hen inte förstår. Denna diskussion uppstod för att jag inte fått svar på mejl jag skickat och förslag jag framfört i olika sammanhang. Rädslor är därför grundtemat i denna blogg.
Jag har själv alltid frågat när jag inte förstått och länge trodde jag att alla andra också frågade. Sedan har jag lärt mig att ganska många är rädda för att ”blotta sig”, alltså rädda för att visa sin okunskap. Uttrycket ”blotta sin okunskap” synliggör att dessa rädslor finns.

Världens samlade kunskaper är enorma . Det är därför en omöjlighet för en enskild individ att omfatta ens en bråkdel av all kunskap som finns. Ändå lever och frodas denna utvecklingshämmande kultur. Jag ser den överallt och i alla sammanhang, i mitt parti, i min tidigare roll som kommunalråd och i min nuvarande roll som tjänsteman i kommunen.

Dessutom är min erfarenhet att ju högre position du har, desto viktigare blir det för dig att dölja din okunskap. En ledare ska inte blotta sig och visa sina mänskliga egenskaper. Så lyder den manliga normen. Denna ”visa inte att du inte förstår kultur” får allvarliga konsekvenser. Förslag från personer med särskild kompetens inom ett område blir inte bemötta. Hen som har makten vågar inte visa att hen inte kan frågan och då är hen tyst. Rädslan för att visa att hen inte har kunskap leder därför också till en tystnadens kultur. Tystnadens kultur leder i sin tur till att utvecklingen hämmas. Rädslan, tystnaden och ”blotta dig inte”-kulturen medför stopp för utvecklingen och därmed konservatism.

Inga kulturer genomsyrar all verksamhet i alla sammanhang. De läkare jag möter är inte rädda för att lyssna och ändra sig om jag kan argumentera för det jag tror på. Dagens patienter är pålästa och yngre läkare har ofta inga problem att bemöta patientens kunskap på ett bra sätt. Samma sak tror jag gäller bland yngre lärare. De vet att det är en omöjlighet att kunna och behärska allt som lärare, så många lär sig saker av sina elever. Förhoppningsvis gäller denna ”lyssna, fråga och lär” kultur också på högskolor och universitet.

Jag tror att en förändring är på gång och hoppas att fler makthavare inom offentlig förvaltning och på olika positioner i partiväsendet också vågar fråga. Som i alla sammanhang finns det undantag till denna ”rädsla för att blotta sig kultur”. Socialdemokraternas finanskommunalråd i Uppsala kommun under 2002- 2006 vågade i många olika sammanhang fråga när hon inte förstod. Hon var på så sätt en föregångare. Alla har ett ansvar för att åstadkomma förändringar genom att våga fråga när hen inte förstår. ´Ju högre position desto större ansvar. Våga blotta din okunskap!!!

2 kommentarer:

  1. Hej,
    Vi är tre tjejer som går tredje året på gymnasiet och håller på med ett projektarbete om cancer. Vi undrar om du skulle vilja ställa upp på en intervju om hur det är att leva med cancer och processen runt det? Vänligen kontakta oss på pacancerfonden@hotmail.com isåfall!

    Vänliga hälsningar
    Kajsa, Linda och Agnes

    SvaraRadera
  2. Intressant och tänkvärt det du säger om rädslan att inte kunna och rädslan att fråga om det man inte vet. Och att rädslan ökar alltmer ju högre upp.

    SvaraRadera