söndag 14 november 2010

Biverkningar, nuläge m.m.

Kände mig ganska pigg i morse. Bestämde mig för att vara med på dagens akvarellmålningsträff hemma hos en kompis. Var med på många intressanta samtal och trivdes, men efter ett tag blev jag väldigt trött och kände mig ganska ledsen. Ett skäl till detta är att min handled inte riktigt fungerar så det känns svårare att måla. Märks nog inte så mycket på resultatet, men det blir en obekvämhetskänsla. Känner också av svagheten när jag ska sätta på mig handskar och låsa upp cykeln. Har dessutom ständiga känningar i framförallt högerhanden och känner ibland av kotor och ibland nedre bäcken och höft. Blir alltså ständigt påmind om cancern. Tog en Ipren men det hjälpte inte så mycket.

Nu när jag är hemma har jag gogglat på biverkningar av Taxol (cellgiftet jag behandlas med) Hittade bl.a. dessa biverkningar på FASS.se som kan stämma in på mig.
Mycket vanliga Förekommer hos fler än 10 av 100 användare.
• Känselbortfall, myrkrypningar, svaghet i armar och ben (symtom på perifer neuropati)
• Muskelsmärta, kramper, ledsmärta

Dessutom stod det ”Informera omedelbart din läkare:
Om du har känselbortfall eller upplever svaghet i armar och ben (tecken på perifer neuropati).”

På Wikipedia hittade jag:
Neuropati kan vara associerad med olika kombinationer av svaghet, autonoma förändringar, och sensoriska förändringar. .... Vanliga symptom i samband med skador på motoriska nerver är muskelsvaghet, kramper och spasmer. .... Skador på sensoriska nerver kan producera stickningar, domningar och smärta. Smärta i samband med denna nerv beskrivs på olika sätt, t.ex. följande: känslan av att bära en osynlig "handsken" eller "strumpa"…

Vid förra läkarbesöket informerade jag om min svaghet i höger hand. Svagheten kan orsakas av flera saker, både direkta biverkningar av Taxol, indirekt biverkan genom svullnad i handleden och musarm eftersom jag jobbar mycket vid datorn. Frågade också sist om mina symptom kunde bero på Karpaltunnelsyndromet,men det trodde inte den läkare jag då träffade.

Handledssvagheten handlar nog om motoriska nervsystemet. Stickningarna i handen och delvis också i fötterna är nog snarare sensorisk nervpåverkan. Känner igen mig i att ha känslan av en osynlig handske.


Ska skicka ett mejl till onkologen om mina problem. Känns lite dubbelt att läsa om biverkningarna på nätet. Bra om det är cellgiftsbiverkningar och inte försämringar i kotorna jag har. Samtidigt vill jag kunna fortsätta behandlas med Taxol om det fungerar mot cancern och önskar därför att biverkningarna ska vara möjliga att stå ut med.

Denna bild har jag målat idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar