måndag 25 oktober 2010

Klassamhället

Lyssnade på P1 efter jobbet. Byggarbetare arbetar på tak utan skyddsutrustning i Jordbro. Arbetsmiljöverket har fått minskade statliga anslag vilket gör att det saknas inspektörer som kan kontrollera arbetsmiljöförhållandena och kräva in viten vid lagbrott. Redan utdelade viten har inte krävts in och det är fortsatta arbetsmiljöbrister. I Studie1-reportaget går byggnads runt med en reporter i området. Radhusfastighetsägare som anlitat byggnadsfirman, vars anställda från Polen och Bulgarien inte får sina rättigheter av en säker arbetsmiljö tillgodosedda, svarar på frågor. Flera skyller ifrån sig och tycker inte att det är deras ansvar utan byggnadsfirman. Viktigast för flera verkar vara dumpade kostnader för takarbetet, inte vad som händer med byggjobbarna. Sedan blir nya arbetsmarknadsministern intervjuad och hon frånsäger sig allt ansvar och påstår sig vara lika upprörd.

Jag känner ett ursinne när jag lyssnar. Alla påstår att det inte är deras ansvar, samtidigt som människor riskerar sina liv för att klara sin egen försörjning. Byggjobbares liv är mindre viktigt än att fastighetsägare får byggjobb utförda för billiga pengar. Och moderata ministrar avsäger sig allt ansvar när man skurit ner på över hundra miljoner kronor för ansvarig tillsynsmyndighet och samtidigt försämrat de fackliga villkoren. En titt i statistiken visar att bara i år har fyra människor dött när de fallit ner från tak under arbetstid. Kunskap finns om hur vi ska skydda människor från att dö i arbetsplatsolyckor, men den egna plånboken är viktigare än andras liv.

Jag får fortfarande som cancersjuk adekvat behandling. Hur länge dröjer det innan samhället inte heller har råd med cancervården för att enskilda egoisters plånböcker är viktigare.

Tänker på ett av Simone de Beauvoir mest kända citat ”en föds inte till kvinna, en blir det”. Tänker på samma sätt att ”en föds inte till egoist, en blir det i ett marknadsfundamentalistiskt klassamhälle”. Det tillhör inte människans natur att vara egoist, men många människor påverkas starkt av de normer som råder. Tack och lov finns det motkrafter. En fastighetsägare valde att själv byta tak på sitt hus, eftersom det inte fanns några byggföreta i Jordbro som gav sina anställda sjysta arbetsvillkor.
Det finns också motkrafter som står upp mot våldet i Malmö. Frisören och skräddaren Naser Yazdanpanah som blev beskjuten i sin butik i Malmö lördags vill inte låta sig skrämmas. Och han var inte heller hatisk mot förövaren.

Det är systemet, grundideologin och de begränsande normer som ideologin skapar som ska bekämpas inte människorna. Och så blir jag glad av positiva mänskliga förebilder.
För övrigt har jag fortfarande korviga händer och fötter, orkeslösa handleder och så tog jag en Ipren i morse. Men jag har varit på ett jympapass i kväll och trots att jag bitvis kände mig eländig så höll jag ut hela passet.


Ser du taket på huset i Åre? Underbar utsikt och ofarlig höjd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar