torsdag 26 augusti 2010

Fortsatt ont i ryggen

Ryggen fortsätter göra ont och jag har svårt att böja mig och sitta i vissa ställningar. Gjorde mer ont i morse när jag gjorde yoga. Tårarna strömmade när jag mediterade. Tänkte på mina barnbarn och att jag vill leva.

Min tandläkare som skulle rotfyllt tanden idag är sjuk. Har arbetsskada ni arm och axel. Eftersom hon är ensam tandläkare blir det väldigt sårbart. Därför har jag valt att byta till folktandvården. Efter att ha fått nej på fem olika folktandvårdmottagningar fick jag en tid idag på den sjätte tillfrågade.

Det var jobbigt att ringa den ena efter den andra, berätta att jag hade särskilda skäl för att få tid direkt, och sedan få nej. Jag berättade om att jag har ont i skelettet p.g.a. metastaser, att det kan vara försämringar för att jag inte bör äta min medicin Bondronat och att jag bara bör göra ingrepp i ett visst skede av min cancerbehandling.

Blev så glad när jag fick en tid redan idag och har nu bytt tandläkare. En ung kvinna har tagit hand om mig idag. Hon var mycket noggrann o9ch jag kände mig trygg och väl bemött. Det gick inte att göra klart idag, trots att jag var där i nästan två timmar, för det var mycket att göra rent. Dessutom är en tandrot nästan omöjlig att komma åt så jag kanske behöver specialisttandläkare. Har ny tid 10 september. Tänker börja med Bondronat nu trots risken för nekros. Min oro för kotkompression är större.

Kände inte av ryggen när jag låg i tandläkarstolen. Ska nu ringa en sjukgymnast och hoppas på att ryggproblemen inte har med försämringar i cancern att göra. Mina värden har ju blivit bättre.

I övrigt läste jag en intressant i lokaltidningen kulturdel, ”Det låter som populism, Pollack”.
”Pollaks teori ser ut ungefär såhär: Varje situation i livet ställer människan inför ett val. Antingen kan hon med hjälp av positivt tänkande ta befälet över sitt liv och välja glädje. Eller blir hon ett offer, faller in i negativt vanetänkande och väljer därigenom olycka. Det är en svartvit antingen-eller-filosofi, helt utan nyanser.”
”En sådan glädjeideologi kan rent av vara skadlig. I en nyutkommen bok, Gilla läget – hur allt gick åt helvete med positivt tänkande, riktar Barbara Ehrenreich skarp kritik mot den positivitetskult som de senaste åren blivit alltmer utbredd. Det tvångsmässigt positiva tänkandet hindrar individen att ge utlopp för den frustration och ilska som hon har all rätt att visa upp inför ett korrupt och orättvist samhälle. Ehrenreich menar att det outtalade förbudet mot negativa inställningar var en bidragande orsak till lånekraschen i USA.”

Jag blir sugen på att läsa Gilla läget. Med dagens konkurrenstänkande och egetvalfilosofi är risken stor att anställda ständigt tvingas visa upp lyckliga ansikten . Annars blir man kritiserad för att förstöra varumärket. Vi är inte där (ännu) på mitt jobb, men mer högerpolitik ökar omänskligheten och ytligheten. Utöver oro för rygg och cancer är jag orolig för att högerpolitik, ytlig marknadsfilosofi och konsumism bryter ner ännu mer av medmänsklighet och sann livsglädje.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar