torsdag 26 april 2012

Forskning

Jag får nyhetsbrevet Forskning.se

Ofta hittar jag intressant information och ny kunskap. Ibland finns nyheter med i media, ibland inte. Här kommer ett litet hopplock från det sista brevet.

Kärringar som simmar mot strömmen
Forskaren Josefin Eman hoppas att äldre kvinnor som tävlingsidrottar kan utmana rådande normer kring genus och åldrande, och skapa alternativ till stereotypa bilder av gamla, såsom den skröpliga åldringen eller den solbrände senioren på golfbanan. Idrottande kvinnor kan visa på ett alternativt sätt att bemöta åldrandet. Gamla damer betraktas som regel som en svag grupp. Den uppfattningen delar absolut inte deltagarna i Josefins studie.

”De ser sig snarare som starkare, uthålligare och mer idrottsligt kompetenta jämfört med yngre personer och jämnåriga män.”

Härligt med utmanare av rådande normer när utmaningen vidgar istället för att begränsa positiva förebilder, tycke jag.

Titanic skiljer sig från andra fartygsolyckor
Det är
hundra år sedan Titanic förliste under sin jungfrutur. Sedan dess har det funnits en allmän uppfattning att kvinnor och barn räddas först vid katastrofer. Baserat på en analys av 18 av de mest uppmärksammade fartygskatastroferna från 1800-talet fram till idag drar Uppsalaforskare slutsatsen att detta är en myt.

Kaptener och besättningsmän överlever i betydligt större utsträckning än passagerarna. Och kvinnor och barn dör i mycket större utsträckning än män. Var och en försöker rädda sig själv snarare än att hjälpa andra, säger Mikael Elinder vid nationalekonomiska institutionen, Uppsala universitet.

Under evakueringen av Titanic stod männen tillbaka medan kvinnor och barn tog plats i livbåtarna. Resultatet blev att kvinnor överlevde i betydligt större utsträckning än män, men Titanic är ett undantag. En möjlig förklaring kan ligga i hur ledaren - kaptenen – agerade. På Titanic beordrade kaptenen att kvinnor och barn skulle räddas först. Män som bröt mot hans order riskerade att bli skjutna.

Det finns många myter om hjältemodiga män. Likaså om att grunden till att starta krig från det ”goda väst” är önskan om fred. Viktigt att slå hål på alla myter för att synliggöra maktintressen och egenintressen om att överleva på bekostnad av ”underordnade grupper”, tycker jag

Utbrändhet bakom långvarig smärta hos många kvinnor
Därför är det av stor vikt att sprida kunskapen, inte minst inom hälso- och sjukvården, om sambanden mellan smärta och psykosociala faktorer, säger forskaren bakom  avhandlingen  Johanna Thomtén.   Bland kvinnor med långvarig smärta är den upplevda livskvaliteten betydligt lägre, men förklaringen var inte graden av smärta, utan istället symtomen på psykisk ohälsa som utmattning, och ett bristande socialt stöd.

Jag tänker på alla olika typer av diagnoser som kvinnor fått under sista århundradet, med syfte att få dem att känna att bristen finns hos dem istället för i samhällets struktur och maktordning.

Kloka gummor hade rätt – groblad kan läka sår
Groblad har använts som medicinalväxt i många århundraden, och forna tiders kloka gummor brukade bandagera sår med bladen. Nu bekräftar en avhandl
ing att de gjorde alldeles rätt: Groblad verkar ha positiva effekter vid sårläkning. Nya sårläkningsprodukter är målet inom ett forskningsprojekt hos SLU, Muhammad Zubair har skrivit en avhandling inom området.

Jag tänker att gamla myter och erfarenheter behöver såväl följas upp om de kan vara till nytta, som kritiskt granskas.

Ny skrift ger genusperspektiv på biologi
I skriften "Genusperspektiv på biologi" visar forskaren Malin Ah-King
hur forskarnas föreställningar om genus påverkat teorier om djur, celler, bakterier, hjärnan, hormoner och befruktning. Genusforskningen med sitt kritiska förhållningssätt, kan bidra till den biologiska forskningen.

”Ofta tänker vi på biologi och naturvetenskap som objektiva fakta, men forskning visar att våra föreställningar om kvinnligt och manligt påverkar hur vi ser på naturen, säger Malin Ah-King.”

Åh. Jag mår gott av att läsa om ny forskning, som ger nya perspektiv och nya möjligheter att förändra till det bättre.
Trampört från min gamla trädgård. En mycket oansenlig växt som jag tycker är vacker och spännande, men många nog  aldrig ens ser.

4 kommentarer:

  1. Hej! Jag följer din blogg dagligen! Är en mamma på 27 år med spridd ibc. Jag måste bara säga: vilken fantastiskt intressant människa du är! Du är den smartaste människa jag "stött" på. Hur du utrycker dig och ser på verkligheten! Du får mig många gånger att se världen från ett annat perspektiv! Jag hoppas du får bra effekt av nya cellgifterna. Kram Therese

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kram tillbaka Therese. Har mång vänner som framförallt vill veta hur jag mår och jag vill ju också skriva om annat än min hälsa för stunden. Då är det så skönt att få från dig att du också är intresserad av annat jag skriver. Jag tror ju också på att vi oavsett vi är "sjuka" eller "friska" behöver andra perspektiv på våra liv.
      Britt

      Radera
  2. Massor av intressant läsning!
    Trampörten är ju inte så iögonfallande, men jag ser den ;-)
    Jag önskar dig en trevlig helg!
    Mvh / maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maria
      Kul att också få mina bilder kommenterade. Jag vill gärna använda det jag har. Bilderna från min gamla trädgård känns därför bra både för att jag får användning av dem och för att jag själv blir glad av att se dem, nu när jag sällan är ute i naturen och ser dem live.

      kram
      Britt

      Radera