tisdag 13 mars 2012

Lojalitet

Tänkte skriva om lojalitet. Letade på min blogg och fann att jag har skrivit om lojalitet minst tolv gånger. Troligen för att det är ett begrepp jag ofta kämpar med. Mina föräldrar har aldrig krävt lojalitet av mig. Pappa har alltid peppat mig att stå upp för mina åsikter. Fastän pappa var borgerlig var han stolt över att hans dotter var kommunalråd för vänsterpartiet. Mina åsikter sågs aldrig som något hot mot någon annan. Självständigt tänkande uppmuntrades i mitt barndomshem. Jag har alltså lärt mig att vara lojal mot mina åsikter och inte mot individer och rörelser. Det märks nog på denna blogg, där jag tillåter mig att kritisera fritt.

Märker då och då att andra inte tänker likadant. En del vågar inte bemöta mina åsikter, men är nog väldigt kritiska. Det händer då och då att andra blänger på mig, låter bli att hälsa och tittar åt andra hållet. Jag vet ofta inte varför. Kan bara gissa att det har pratats bakom min rygg. Någon har inte gillat eller missförstått det jag skrivit eller sagt. Kanske har jag setts som en svikare. Jag kan bara spekulera när andra väljer att inte föra samtal eller fråga. Märker också att det blivit mer av blängande maktspel när jag blivit äldre. Har säkert också att göra med att jag har haft en maktposition, varit kommunalråd.

Försöker att inte bry mig, men spelet är ju till för att såra och jag är sårbar. Min övertygelse är också att lojalitet för lojalitetens skull konserverar och förhindrar all utveckling. Lojalitet för lojalitetens skull använder sig många av för att göra karriär och jag är nog ganska stolt över att jag inte spelar med i detta spel. Trots att det går ut över mig själv och min hälsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar