måndag 19 mars 2012

Lite om läkemedel, droger och dagens behandling

Min sjukdom Nu är jag klar med tredje behandlingsomgången med Halaven. Biverkningar är bl.a. trötthet, muskelvärk och nervpåverkan i händer och fötter. Har upplevt allt detta. Däremot var jag något mindre trött igår vilket känns hoppfullt.

Just nu har jag blödningar under höger stortånagel. Onkologsjuksköterskan som gav mig behandling idag trodde att nagelproblemen var efterdyningar av Taxoterebehandlingen, som det är mer än två månader sedan jag avslutade.
I lördags var jag som jag också bloggat om på en dansföreställning med mina barnbarn. Hade bestämt med min dotter att vi skulle äta lunch på en Thairestaurang efter föreställningen. Förra våren när vi var där och åt blev jag illamående och kunde inte äta, trots att jag tidigare tyckt att maten varit väldigt god.

 På lördagmorgonen när jag åt frukost kom minnet av mitt tidigare illamående tillbaka och jag kräktes upp allt jag ätit. Hann inte till toaletten för det gick så fort. Jag har nog haft en stålmage som tålt så många behandlingar och sluppit äta medicin mot illamående p.g.a. cellgifter. Däremot har jag ganska kraftiga kräkreflexer om jag känner dofter eller ser eller minns saker jag inte vill ha. Det enda jag vet om lördagens kräkreflex var att jag inte drabbats av kräksjuka eller matförgiftning. Vi köpte hem mat istället för att gå på restaurang.

Har märkt hur jag gått in mer i min egen bubbla sista månaden och därmed varit mindre engagerad i saker utanför mig själv. Detta är väl en ganska vanlig utveckling för patienter med spridd cancer. Hoppas förstås att behandlingen hjälper och att jag får tillbaka min ork och mitt engagemang.

Parkeringskaos
Idag har det snöat och varit blåsigt. Akademiska sjukhuset ligger vid Studenternas där det är BandySM nästa helg. Parkeringsplatserna är redan nu avstängda vid idrottsanläggningen, vilket gör att det blir ännu större tryck på sjukhusets parkeringsplatser. Vid nedre infarten finns en skylt som talar om ifall det finns lediga platser i P-huset. När jag kom åkande för att leta parkeringsplats stod det ledigt på denna skylt. Därför körde jag ner i garaget. Där var fullt av bilar överallt som letade dessa icke befintliga lediga parkeringsplatser. För första gången åkte jag ner i nedre garaget. Även där var det fullt.

Ställde mig bakom en annan bil som ”breddat ” platserna och gick för att lösa biljett. Såg en parkeringsvakt och frågade om jag fick stå på ”min” plats. Det fick jag inte. Åkte tillbaka till övre garaget. Där är större omsättning. En desperat bilist försökte köra om mig på vägen upp och krockade nästan med en bil på väg ner. Jag körde fram för att bevaka biljettautomaten. Frågade varje individ som tog ut en biljett om hen var på väg ut eller just kommit. Fick napp. Körde och blockerade så ingen annan kom åt denna plats. Hela stämningen var både stressad och obehaglig. Kände att här gäller det att plocka fram sina vassaste armbågar, så jag slipper leta P-plats på annat håll och tvingas gå långt på min fot med stressfraktur. Här gällde allt annat än ”Åt var och en efter behov, av var och en efter förmåga”.  Alla for illa av situationen.

Önskar att vänsterpartiets motion om att inrätta en direktlinje mellan resecentrum och sjukhuset, som sjukhusledningen stödde hade gått igenom. Motionen blev istället besvarad med hänvisning till det kommande trafikförsörjningsprogrammet.

Därför antog vänsterpartiets årsmöte igår ett uttalande om att landstingets kollektivtrafiknämnd måste agera omedelbart.  Tryggheten för patienterna behöver öka genom att det blir enklare att åka kollektivt och miljön behöver förbättras.

Oavsett vänsterpartiets förslag får stöd måste sjukhusledningen ta ansvar för att skylt om lediga platser och lediga platser stämmer överens. Att lura ner parkeringssökande bilister i ett fullproppat garage är oansvarigt.

Droger som också har läkande effekt
Jag har varit och är fortfarande engagerad i frågor som berör drogberoende. Som kommunalråd hade jag därför ansvar för drogfrågor och ledde en arbetsgrupp som arbetade för att ge professionellt stöd till drogberoende och minska droganvändningen i kommunen.

Jag har varit storrökare i tio år. Var starkt nikotinberoende och misslyckades flera gånger med att sluta röka. När min dotter var drygt 3 år sa hon: ”Mamma, jag vill inte att du ska dö av rökning”. Det hjälpte så nu har jag varit nikotinfri i mer än 25 år.

Lärde mig i fredags att det kan vara farligt för en del att sluta röka. Förstår det som att nikotinet motverkar inflammationer och har en lugnande inverkan på delar av kroppen. Så här står det på 1177

”Om man nyligen slutat röka eller aldrig har rökt är risken större att få ulcerös kolit än om man röker.”
Ulcerös kolit kan leda till tarmcancer. Tycker att fler behöver få denna kunskap. Har mött människor som för sin hälsas skull bör fortsätta röka bli onödigt utsatta för att det ibland finns kunskapsbrister och en oförståelse hos oss som inte är drabbade.

Under kommunalrådstiden var jag vid ett tillfälle ordförande vid  Attentions riksårsmöte när det genomfördes i Uppsala. Riksförbundet Attention  är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) såsom ADHD, Aspergers syndrom, Tourettes syndrom, språkstörningar och OCD.

Av målgruppen blir en del hjälpta genom att behandlas med små doser Amfetamin, vilket är kontroversiellt. Det finns ett moraliserande som drabbar såväl barn som föräldrar, som får vardagen att fungera genom denna medicin. Min ingång var skeptisk till detta. När jag hörde flera föräldrar berätta om hur vardagen börjat fungera för deras barn, när de behandlades så förstod jag.

Om kartan inte stämmer med verkligheten, så har en ett ansvar att lyssna till verkligheten.

Jag tänker fortsätta verka för drogfrihet, men enbart om drogfriheten leder till ett hållbart liv. Ibland finns det skäl att inse att droger i vissa fall har en viktig medicinskt effekt för vissa individer. Och vi måste alla vara lyhörda och varsamma så vi inte försvårar våra medmänniskors liv. Gränsen kan också vara hårfin mellan att hjälpa och att stjälpa andra.

2 kommentarer: