söndag 11 mars 2012

Jämlikhet!!!

Igår kom min gamla klasskompis hem till mig. Så skönt att ha en gammal vän från tonåren här. Med min gamla vän behöver jag aldrig dölja några sidor av mitt yttre jag, utan tillåter mig att bara vara.

Som jag skrivit flera gånger är jag väldigt trött. Att vara så trött innebär inte att jag inte kan göra saker. Däremot att varje sak jag gör med min kropp tar mycket kraft. Detta har gjort att jag inte städat på länge. Jag har helt enkelt prioriterat annat, när jag orkat göra saker. När det blir för mycket damm och skräp så tar det mental energi. Jag vantrivs.

Detta sammanlagt gjorde att min kompis städade hos mig i förmiddags. Detta väckte en massa känslor och tankar hos mig:

Jag skämdes över att jag inte städat, eftersom jag kan städa. Alternativt hade jag kunnat anlita någon och betalat för detta. Kanske skulle jag också ha rätt till hemtjänst eftersom min högerhand inte fungerar och jag orkar så lite. Detta har jag inte tagit mig tid att kolla upp.

Om en får kommunalt beviljad städning, så möts den som städar och jag på relativt jämlika villkor. Jag utnyttjar därmed inte någon annan och städningen är en beviljad rättighet. Om jag använder RUT-avdraget, så beror det på vem jag anlitar om villkoren blir någorlunda jämlika. Viktigast är att personen som städar har en bra arbetsgivare, men mitt bemötande har också stor betydelse.

P1:s konflikt hade i höstas ett viktigt program ”Resa iRUT-landet

Sedan reglerna för arbetskraftsinvandring lättades 2008 har 40 000 människor beviljats tillfälliga uppehållstillstånd för arbete i Sverige. Människor i desperat jakt på en drägligare tillvaro kommer hit från länder utanför EU för att försöka skrapa ihop lite pengar. Så länge de inte har permanenta uppehållstillstånd och saknar bra arbetsvillkor är vi långt ifrån jämlika.

Detta program gjorde det tydligt att gårdagens orättvisor med koloniala maktstrukturer och stora skillnader i villkoren utifrån klasstillhörighet är på frammarsch.

Jag blir illa berörd om människa med pigliknande uppträdande ska städa mitt hem. Sådana ojämlika möten vill jag inte understödja utan helst slippa i mitt eget hem. Då känns det mycket bättre att utnyttja en kompis, som jag känner gärna hjälper mig.

Bäst tycker jag är att kolla om jag har rätt till kommunalt stöd för städning. Samtidigt är jag väldigt glad över att min kompis hjälpte mig. Jämlikhet i möten mellan människor med väldigt olika villkor är inte lätt. Jag är ur ett globalt perspektiv en rik funktionshindrad kvinna, som vill leva i jämlikhet med mina medmänniskor och samtidigt behöver jag  hjälp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar