fredag 23 december 2011

Nuläge och lite spridda tankar

Domen mot de svenska journalisterna
Följer i tidningarna och på radio det som sägs efter onsdagens dom mot de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.  Är starkt berörd. Känner sorg och tänker på dem som riskerar 18 års fängelse och på deras nära anhöriga. Samtidigt ger deras mod och just nu framförallt Martins viskning ”Det blir fler ronder” mig styrka att stå upp för det jag tycker är viktigt. Mod och kunskap behövs i dagens hårda samhälle.

Kapitalets gåta och kapitalismens kriser
Kultursidorna i min lokaltidning innehåller ibland intressanta recensioner och debattartiklar. I dagens tidning är vänstertänkaren David Harleys nyöversatta bok om när det kapitalistiska systemet knakar i fogarna beskriven

När kapitalet stöter på problem i sitt krav på ständig tillväxt skjuter det problemet framför sig istället för att lösa det. Det kan tillexempel vara att marknadsföra en ny livsstil för att suga upp överskottet. Men det kan också vara att införa ny teknik som skapar arbetslöshet och en flytande reservarmé som pressar ner lönerna. Slutligen ansamlas dock dessa problem i en blodförstoppning – en kris” skriver Rasmus Landström i sin recension av boken.

Privatiseringspolitikens konsekvenser
Malin Rönnblom forskare från Umeå universitet har skrivit en bra krönika i Västerbottens-Kuriren om privatiseringens logik och konsekvenser.
Hon skriver att privatisering av tidigare offentligt driven verksamhet inte betyder mindre politik eller reglering, utan annan politik och andra former av regler. Privatiseringspolitiken gör något med oss som människor. Vi blir inte längre medborgarna utan skattebetalare och konsumenter.

”I stället för att se oss själva som en del av ett kollektiv blir vi individfokuserade och enkelspåriga med den egna vinningen i blickfånget. Vi söker kontroll och kvalitetssäkringssystem i stället för att ta eget ansvar. När miljöpartiet föreslår en lagstiftning som garanterar miniminivå på antalet anställda i vården samt en nationell tillsynsmyndighet speglar det samma logik. Ett instrumentellt tänkande byggt på kvantitativa mått och revision.”

Tycker att Malin Rönnblom på ett suveränt sätt beskriver privatiseringspolitikens negativa påverkan på demokratin och på oss människor/medborgare.

Mitt privata nuläge
Idag har jag jobbat sista dagen på två veckor. Har bland annat skrivit ner det viktigaste som framkom på ett möte om jämlika arbetsplatser. Fick en återkoppling om att det jag valt att skrivit ner var utmärkt. Ibland, som just nu, mår jag riktigt gott av beröm. Skön känsla inför två veckors ledighet och kongress.

Är något mindre trött. Har däremot problem med ett blödande infekterat skavsår på högerfoten. Skavsåret gör att jag kör bil, istället för att gå och åka buss. Hoppas det läker nu när immunförsvaret förbättras efter några dagars nedgång.

Har försökt slå in julklappar och skriva vem de är till. Orkade göra knappt hälften, eftersom det tar sån tid att klippa julpapper , slå in paketen och skriva. Hur klarar sig alla andra som bara har en fungerande hand? Mina paket ser bedrövliga ut, sneda och oformliga. Inget kul.

Längtar efter att i morgon, när jag är klar med allt görande, få sätta mig i bilen och åka till min syster i Stockholm. Jag gillar jul och i år får jag fira med alla nära och kära. Ska vara riktigt lat och bara njuta av livets goda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar