lördag 10 december 2011

Lite blandat

Vänsterpartiets partiledarkandidat
Jag är nöjd över vänsterpartiets valberednings förslag att föreslå Jonas Sjöstedt som partiledare. Uppfattar Jonas som en modig och eftertänksam person. Han har djup och är inte bara retoriker. Tycker också att Jonas miljöinriktning är bra.

Jonas var bra i gårdagens debatt i P1 om Eurons och EU:s kris.  Om politiken fortsätter att underordna sig en nyckfull finansmarknad, så drabbas fattiga hårdast. Den inslagna vägen med privatiseringar och ökad ojämlikhet är ohållbar och måste brytas, trots att bankkrascher också kortsiktigt drabbar arbetarklassen och arbetslösa hårdast. Det behövs ett systemskifte och finns inga enkla snabba lösningar som inte drabbar underordnade människor!!! Mod och solidaritet är nödvändigt.

Svenska makthavare understödjet korruption och förtryck
Det svenska statliga biståndsorganet Swedfund har satsat skattemedel i en riskkapitalfond i Nigeria. Men när en antikorruptionsaktivist i landet påvisade oegentligheter struntade Swedfund i att polisanmäla misstänkt korruption i sin största Afrikafond. Istället lämnade de ut tipsarens namn och kontaktuppgifter till den korruoptionsanklagade fonden. Hör mer på P1

Swedfund har tidigare låtit skattepengar rulla i korruption som slagit hårt mot människor som litat på deras satsningar i f.d. Jugoslavien.

Det svenska företagit Lundin Oil har tjänat miljoner på att människor fördrivits och mördats i såväl Sudan som Etiopien. Militären har rensat områden från den bofasta befolkningen och så har bolaget fått ta upp olja i fred.

Lyssnar på konflikt som gång på gång synliggör hur Sverige lurar och utnyttjar utländsk arbetskraft. Alliansens politik har bidragit till att detta utnyttjande förvärrats. Lagen om arbetskraftsinvandring har gjort tillvaron otryggare för arbetskraftsinvandring som migrationsverket godkänt. Tidigare reportage har handlat om bärplockare och RUT-arbetare. Dagens konflikt rotar bakom det ordnade regelverket och hittar en dold värld av utnyttjade arbetare, slavkontrakt och handel med arbetstillstånd.
Det ”goda” Sverige består av alltför många hycklare och för många fegisar.

Tummen ner för elitskolor
Vetenskapsradion och Kulturradion sänder idag en paneldiskussion om hur skolan tar vara på de bästa förmågorna inom naturvetenskap och litteratur. Samtligare deltagare är kritiska till Björklunds satsning på elitskolor i grundskolan.
Lokaltidningens Rasmus Landström har en intressant recension av boken ”Den okunnige läraren” om Jacotots/Rancières metoder. 

Recensenten skriver att våra svenska bildningsfäder (och mödrar) delvis utgick från samma tankar. Folkhögskolan, med sin idé om att ge medborgarna makten över sitt eget liv eller studiecirklarnas idé om självbildning, är just ett praktiserande av Jacotots/Rancières metod? Även Ellen Keys utgick från föreställningen om allas naturliga jämlikhet?

Jacotots metoder bygger på ett mycket radikalt antagande,

”som kan beskrivas så här: i stället för att göra jämlikheten till ett slutmål för undervisningen måste den vara en utgångspunkt. Den måste verka underifrån, likt ett mycel, och hålla institutionerna vid liv. På så sätt är metodens mål och mening inte att dra upp eleverna ur okunnighetens träsk, utan ur självföraktets. Den syftar i första hand till frigörelse, för det är först då som eleven kan förstå behovet av bildning.”


”För plötsligt inser jag hur dagens skoldebatt skrider rakt in i klorna på ”förklararna”. Jag hör Björklunds tal om lärlingsutbildningar, om att ”befria” de praktiska programmen från teoretiska ämnena och allsköns estetiskt bjäfs och i bakgrunden knattrar Maciej Zarembas tangenter sin hyllning till katederundervisningen, direkt från DN-skrapan. Och då inser jag att problemet med denna riktning inte är vart den leder (”Björklund vill tillbaka till femtiotalets skola” och så vidare), utan vad den utgår ifrån. Den Björklundska skolan utgår nämligen ifrån att vi i grunden är ojämlika och att utbildningen ska anpassas till det.” skriver Rasmus Landström

För mina öron är dagens paneldiskussion i Nobelprogrammet och ovanstående recension ljuv musik. Björklunds sorteringsskola lyfter fram det sämsta av människors förmågor. Och denna politik leder varken till kreativt samarbete där människor bidrar och utvecklas eller till fler nobelpristagare.

För övrigt
För övrigt har jag umgåtts med barn och barnbarn nästan hela dagen. Gått ganska mycket och orken har räckt. Mina barnbarn fyller mig med kraft och energi och är mitt prio ett. Har sedan ätit middag och haft givande samtal med goda vänner. Flera andra måsten och borden har fått stå tillbaka. Trivs och vill massor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar