torsdag 3 november 2011

Spridda tankar

Har massor med tankar om vad jag vill skriva, men tänker inte tankarna färdigt, så detta blir mest som springkornet som sprätter ut frön.

Beskrivning. Springkorn är en medelstor ört med strödda blad och stora hängande klargula blommor. Den växer oftast i stora bestånd. Stjälkarna är köttiga och bladen tunna med trubbsågade kanter. Springkorn blommar från juli till september. Blomman är tre till fyra centimeter lång, ofta brunfläckig och har en krökt sporre. Frukten öppnar sig explosionsartat och slungar iväg fröna, liksom hos de andra arterna i släktet balsaminer. Den virtuella floran


Känner mig ofta kritisk. Tycker att mycket som varit bra med välfärdssamhället, nu raseras i snabb takt. Tycker också att det är alldeles för mycket av att tänka positivt och visa upp en glad min i dagens samhällskultur. Detta är inte samma sak som att jag alltid är kritisk. Här kommer därför några saker jag tycker är positiva:

Rättegången mot Martin Schibbye och Johan Persson
Den Etiopiska domstolen har släppt den åtalspunkt som hette deltagande i terrorgrupp.  En starkinternationell opinion som följer rättegången har haft positiv påverkan på rätten. Nu följer flera länder händelserna, men som alltid var det några engagerade och insatta personer som synliggjorde problematiken, så att diplomater och politiker tvingades agera. Det lönar sig att stå upp för rättvisa.

Palestina är invald som medlem i UNESCO
Efter starkt motstånd från bland andra USA, som menar att beslutet kan skada fredsprocessen, röstade 107 länder ja. 14 länder, däribland Sverige, var emot, och 52 länder lade ner sin röst. Medlemskapet har stor symbolisk betydelse. Ett steg i rätt riktning för fred och demokrati i regionen tror jag.
Fredspriset peppar Jemens kvinnor
I Jemen har hundratusentals människor ända sedan i januari belägrat gator och torg i hela landet för att kräva president Ali Abdullah Salehs avgång. En stor del av demonstranterna är kvinnor, som har tagit en aktiv och ledande roll i protesterna. Det bekräftades inte minst av att Nobels fredspris tidigare i år gick till en jemenitisk fredsaktivist, journalist och protestledare: Tawakkul Karman. Och för de jemenitiska kvinnorna har priset blivit ännu en anledning till att kämpa vidare. Heja alla modiga, stolta, stridslystna, solidariska, demokratiska kvinnor. Stå på er, även när den första striden är vunnen. Släpp inte ifrån er makten till patriarkala män. Hör mer på P1
Socialistisk vårdcentral i Stockholm kan snart bli verklighet
En vårdcentral som inte drivs i vinstsyfte, där patienterna och personalen tillsammans bestämmer över verksamheten. Det är målet för landets första socialistiska vårdcentral som föreningen Socialistiska läkare hoppas kunna starta i Stockholm. Läs mer i Flamman

Mer forskning om cancer
Hittade webbsidorna Nyfiken Vital när jag letade efter ny forskning. T ex att det pågår studier om hur ett modifierat virus kan döda cancermetastaser. Kliniska studier pågår med lovande resultat om ett modifierat herpesvirus som selektivt dödar cancertumörer utan att skada friska celler.

Uppsala universitet leder en stor ny cancerstudie. Målet är att förstå vilka tumörer som kommer att svara på behandling och ta reda på varför vissa cancerläkemedel mister sin effekt efter en tids behandling. I nuläget forskar en på tjocktarmscancer och leukemi men frågeställningen berör också mig. Många cancerpatienter drabbas av att läkemedlen inte längre hjälper. Om forskningen får kunskap om hur metastaserna muterar för att överlista läkemedel, så skulle det kanske räcka med att äta antiöstrogen, som t ex Femar, om en har en spridd östrogenberoende bröstcancer.

Sjukvården har gjort enorma framsteg och många äldre äldre får bra hjälp
Har sista veckan fått många berättelser om hur människor över 80 år får bra hjälp inom sjukvården. En 87-årig släkting har fått synen tillbaka. Hon var nästan blind av skador i gula fläcken och hade dessutom gråstarr. Läkare opererade henne för gråstarr vilket förbättrade gulafläckenskadorna, så nu ser hon på sitt ena öga. En annan äldre vän får genomgå stora och noggranna undersökningar på Akademiska sjukhuset angående hennes ämnesomsättning och omsättning av kalk i kroppen. En annan 91-åriga släkting får efter påtryckningar av sina barn väldigt bra rehabilitering på ett stort sjukhus efter att ha fallit på sin balkong. Hon får massage, sjukgymnastik och träffa arbetsterapeut. Det finns mycket positivt i sjukvården och jag är mycket nöjd med den läkarvård jag får. Sjuksköterskorna som ger mig behandling är också mycket kompetenta och tillmötesgående. Så det gäller att stå upp för vår sjukvård. Det som är bra kan raseras och bli sämre, en det kan också utvecklas och bli ännu bättre. En sak är jag säker på och det är att ingenting är statiskt.

Tanttrender och tantfrossa
P1 Nya vågens program nästa tisdag heter tantfrossa och påannonseras så här. Radikal och klimatsmart eller en feministisk backlash? Kanske kan vara något att lyssna på. Jag gillar tanter, arga tanter, solidariska tanter, fnittriga tanter, tanthattar, vågade tanter, ansvarsfulla tanter , vassa tanter, runda tanter, klimakterietanter, tanter i klänning….

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar