fredag 11 november 2011

Mer glad och positiv jämfört med igår och så lite om valsystem

Tack för all positiv återkoppling på min blogg. Har också fått fler som förstår vad jag menar på vänsterpartiets framtid. Dessutom märker jag att mitt arbete på kommunens största förvaltning med jämställdhet och mångfald går framåt. Känns som om det jag gör ändå har betydelse, vilket minskar känslan av maktlöshet inför alla orättvisor och maktstrukturer. Känner mig alltså mer glad och positiv i dag.

Har i eftermiddag pratat maktstukturer, klassfrågor och demokratifrågor med en gammal kompis. Alltid roligt att prata med gamla vänner som en har gemensamma referensramar med.

Pratade också om demokrati och olika valsystem. Minns när Göran Persson som statsminister framförde att han ville ha majoritetsvalsystem i valkretsarna, som USA och England har. Det gjorde mig upprörd.

Om en person eller ett parti måste ha en majoritet av väljarna bakom sig i ett område så innebär det ett stopp för alla radikala förslag, som inte kortsiktigt gynnar majoriteten. Majoritetsval i valkretsarna innebär att alla som kandiderar tvingas föra en falsk retorik, alternativt gynna rådande normer. Vi lever i dag i ett tvåtredjedelssamhälle, där den återstående tredjedelen tvingas ut i arbetslöshet om de inte buga, bockar och underordnar sig samhällets privilegierade grupper. Radikala långsiktigt hållbara reformer som gynnar den underordnade tredjedelen omöjliggörs, för en majoritet av dagens människor är ofta konservativa och vill ha det som det är idag.

Proportionella val gör att små partier också kommer in i parlamenten. Partierna tvingas inte heller underordna sig det som de uppfattar som majoritetens åsikter. Nya idéer börjar ofta i en liten grupp. Likaså behövs partier som står upp för förändringar i dagens maktstrukturer och kräver omfördelning av resurser och som därmed aldrig kommer att få stöd av konservativa människor. Med majoritetsval utestängs nya och mindre partier från de beslutande fullmäktigeförsamlingarna i riksdag, region, landsting och kommun.

Jag är därför tacksam för att högerns Arvid Lindman som statsminister 1906 -1911 drev igenom proportionella val. Då gjorde han det under galgen eftersom högern var emot allmän rösträtt, då det missgynnade överklassen. Skälet till hans agerande var förstås att överklassen annars riskerat att förlora allt inflytande eftersom en klar majoritet av den manliga befolkningen då såväl identifierade sig med arbetarklassen som skulle ha röstat på arbetarklassen. För det var ju rösträtt för män, frågan då handlade om. Rösträtt för kvinnor fortsatte högern bekämpa precis på samma sätt som de tidigare bekämpat rösträtt för män.

Kanske hade Sverige sett annorlunda ut idag om Sverige haft majoritetsval i stället för proportionella val. Jag tror att vi då haft samma utveckling här som i USA och England. Så tack Arvid Lindman för att du då tolkade maktförhållandena rätt ur ditt högerperspektiv. Alternativet hade nog marginaliserat dagens arbetarpartier och gjort Reinfeldts strategier ännu mer möjliga. Med vårt valsystem så tror jag moderaterna med sitt nya partiprogram börjat gräva sin egen grav. Med nuvarande system går det att långsamt tänja politiken åt vänster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar