torsdag 20 oktober 2011

Om PEN-klubbens ordförande, moderat politik och misstro

Rättegången fortsätter i Etiopien mot de två journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson. Bra att det nu finns ett mediafokus på det som händer, vilket dels synliggör Lundin Petroleums agerande i Ogadenprovinsen, dels visar på Bildts dubbla intressen, dels ökar förutsättningarna för att journalisterna ska bli fria.

En person som har bidragit till detta fokus är Pen-klubbens ordförande Ola Larsmo. Ola Larsmo som jag igår kritiserade i min blogg för en krönika han skrivit, har lagt ner mycket tid och konstruktivt arbete på att lyfta fram demokratiska undermåligheter i ljuset. Han är dessutom en mycket bra författare tycker jag. Lyssna på Ola Larsmos tal under apellmötet i Stockholm 10 oktober “Frige Martin Schibbye och Johan Persson ” via youtube
Så här uttalade han sig i P1 när beskedet om visumansökningar för svenska journalister dröjde.

”– Vi får helt enkelt inte veta vad de här svenska journalisterna är åtalade för och hur processen mot dem sköts. Etiopien har hela tiden sagt att de ska hålla sig till gällande rättsprinciper. De vill visa att de är en fungerande rättstat. Men det enda sättet att visa det är om någon annan på plats kan granska det, säger Ola Larsmo.”

I tv-programet Skavlan hävdade Carl Bildt att han inte gjort några affärer med Etiopien överhuvudtaget.

Lundin Petroleum bekräftar nu att bolaget var aktivt i Etiopien under utrikesminister Carl Bildts tid som styrelseledamot i bolaget. Och företagets VD bekräftar att Carl Bildt deltog i diskussionerna som ledde till beslut om att leta olja i den etiopiska Ogaden-provinsen. Lyssna på P1 för att höra allt.
P1 intervjuade också Carl Bildt. Han framförde bland annat att det var bra för honom som utrikesminister att ha haft många företagskontakter världen över och att det var bra för Sverige att ett svenskt företag fick intäkter genom att pumpa upp olja i odemokratiska länder där människor förtrycks. Han anser till och med att hans gamla kontakter gör honom bättre lämpad i sin nuvarande roll.

När svenskarna greps i Etiopien var Bildts första kommentar att UD avråder från resor i området och beklagade att de två tog sig in i "ett farligt område”. Det kan väl tolkas som att de får skylla sig själva av såväl lyssnande svenska medborgare , som av Etiopiens regering. I det område som Bildt framfört som ett farligt område, letar det företag han själv setat i styrelsen för olja. För Lundin Petroleum är det alltså knappast farligt för de har avtal med Etiopiska staten, vilket Bildt i sin tidigare roll bidragit till.

I februari i år uttalade Bildt angående Libyen att det är viktigt att behålla stabiliteten i ett sönderfallande land, och markerade inte mot Kadaffis desperata mördande. Nu när regimen fallit och Kadaffi är död hyllar Reinfeldt detta och säger att det är en världshistorisk händelse.

I sitt tal på moderaternas partistämma säger Reinfeldt angående moderaternas politiska inriktning

”Jag vill påpeka att det finns inget svårare än att vara bärare av allmänintresset. ”

Han påstår att det inte är moderaternas roll att vara förlovad med ett särintresse eller att jobba nära det ena ekonomiska intresset före det andra. Allmänintresset påstår han handlar om att stå upp för vanligt folks vilja.

Reinfeldt säger sig vilja ha jämlikhet. Under hans regeringstid har klyftorna ökat mellan fattiga och rika och mellan män och kvinnor. Moderledaren påstår att de klipper banden till näringslivet, samtidigt som Bildt pratar om alla fördelar han har i sin roll efter alla sina affärer och affärskontakter och styrelseuppdrag.

Likhetstecken sätts mellan allmänintresse och att stå upp för vanligt folks vilja. Min första tanke blir: Vilket vanligt folk? Kan det vara den manliga, vita, medelålders, medelklassmannens vilja han menar. Denna målgrupp är ju van att höras och få sin vilja igenom så moderaternas inriktning är säkert att fortsätta gynna denna målgrupp. Då blir allmänintresse lika med fortsatt ökade löneskillnader mellan kvinnor och män, fortsatt vargjakt, fortsatt miljöförstöring genom fler bilar och mer flyg, osv.

Undrar om allmänintresset också är att vi inte har råd med äldreomsorg åt dementa 90-åriga ukrainska kvinnor som har alla nära släktingar i Sverige men ändå ska utvisas?

Undrar om allmänintresset medför att stabilitet i diktaturer, ökade vinster för företag och billiga varor för svenskar är viktigare än mänskliga rättigheter?

Undrar om allmänintresset innebär att ”de andra” framförallt får stanna i Sverige om vi kan utnyttja deras arbetskapacitet genom att betala låga löner och erbjuda undermåliga arbetsförhållanden? Gamla sjuka anhöriga från andra länder och politiska flyktingar har vi inte råd med.

Undrar om allmänintresset också innebär låg lön och stressiga jobb för kvinnor och män som jobbar inom vård, skola och omsorg.

Tankarna blir många och misstron stor när jag lyssnar på moderaternas vita medelklass medelålders män med mycket makt.

Läs och hör mer om moderaternas partistämma på P1.
För övrigt har jag varit igång nästan hela dagen, med bara en korts stund vila idag. Problemen i buken är nästan helt borta.

1 kommentar:

  1. Fint med en mer politisk cancerblogg! Det visar att man kan engagera sig i samhällsfrågor oavsett hur det är med hälsan; efter egna förutsättningar. Kämpa vidare (med politiken)!

    SvaraRadera