lördag 8 oktober 2011

Fria tidningen lördag 8 oktober

Miljöpartiet Dagens fria tidning innehöll många bra artiklar. Har redan nämnt artikeln om miljöpartiet i min förra blogg.  Tankvärt i denna artikel var Per Gahrtons uttalande om ”Konsten är att hålla balansen, att få makt men också att behålla sina idéer.”

Den tidigare partiledaren Birger Schlaug är tydlig i sin kritik av att miljöpartiet har släppt en av partiers två uppdrag, nämligen att skapa opinion.

”– Javisst har partiet förändrats under Marias och Peters era. Ledarrollen är mer av partiledare som styr och ställer. Och, mest tragiskt, under många år har man trott att ett parti inte har i uppdrag att skapa opinion. Man har inte förstått att man måste ha två bollar i luften: dels skapa opinion för ett grönt samhälle, dels sköta det demokratiska hantverket, säger Schalug.


Han menar att partiet inte har vågat skapa opinion för kontroversiella frågor som till exempel sänkt arbetstid, tillväxt- och konsumtionskritik och grundläggande gröna system- och strukturförändringar.


– Man har snarast förlöjligat opinionsarbete genom att prata om ”plakatpolitik” och ”vi ska inte sitta på läktaren”. Därmed har man frånsagt sig sitt ansvar som samhällsförändrare. Det räcker nämligen inte att vara en duktig politisk hantverkare i riksdagen så länge man utgår från deras världsbild och inte ens försökt skaffa sig mandat att driva verkligt grön politik. Makt har man när man får människor med sig för förändring. Makt har man inte när man anpassar sig till de andras hundraåriga dagordning och börjar surra om att tillväxt är nödvändigt och att vi måste lönearbeta mer.”

Instämmer helt i Birger Schlaugs uppfattning om det politiska uppdraget. Att engagera sig politiskt är att vilja åstadkomma en förändring. Nödvändiga förutsättningar för att förändra är att skapa/bidra till opinioner mot rådande förhållanden. Likaså att verka för bra beslut som understödjet dessa förändringar via parlamenten.

Fängslade journalisterna i Etiopien
Journalisten Johan Wirfält är väldigt tydlig i sin kritik av regeringens handlande i dagens Fria tidning.

”Carl Bildt har varit tystlåten i frågan, trots att ansvaret för Martin Schibbye, Johan Persson och Dawit Isaak ytterst ligger på hans bord. Kort efter gripandet i somras nöjde sig ministern med att kommentera att UD avråder från resor i området – ett uttalande som har mötts av hård kritik.


– Det är en väldigt märklig inställning till journalistik. Journalister som granskar odemokratiska regimer utsätter sig självklart för risker, det är något utrikesministrar i demokratiska länder borde applådera snarare än ifrågasätta. Vi ska vara väldigt glada att det finns människor som vågar ägna sig åt granskande journalistisk även i Östafrika. ”
Läs mer:

Kapitalismen ifrågasätts
En artikel om Grekland sätter fingret på varför politiken i Grekland är oacceptabel.

”- Majoriteten av Greklands arbetare har insett att den nuvarande politiken bara leder till bankrutt, förlust av fackliga rättigheter och löner på Balkan-nivå. I onsdags gick polisen återigen till attack mot fredliga demonstranter i ett försök att skrämmas, vilket visar att regeringen fruktar folkets reaktioner.


Giorgos Gogos arbetar på den statliga hamnen i Piraeus – en av många offentliga institutioner och företag som EU kräver att Grekland ska sälja till privata ägare för att dra in pengar till statskassan och utländska fordringsägare. Men motståndet bland de anställda är kompakt.

 
- All den här infrastrukturen är folkets egendom. Den har finansierats av staten och det grekiska folket för att tjäna det allmänna intresset, det är en gemensam rikedom och det mervärde som den genererar tillhör staten och folket, säger Giorgos Gogos.
Enligt honom har det ”räddningspaket” som EU och IMF föreskrivit för Grekland bara förvärrat den ekonomiska krisen. Istället borde man lyssna på de kritiska ekonomer som föreslagit alternativ, som ett rättvist skattesystem, krafttag mot skattefusk och riktade offentliga investeringar.

- Det finns alternativ, men den politiska viljan saknas. Den nuvarande politiken syftar bara till att rädda banksystemet, skydda de rikas vinster och sälja statliga företag och resurser för vrakpriser till så kallade investerare.”

En annan notis handlar om konsekvenserna för giriga kapitalister, efter de arabiska revolterna. Den finns inte utlagd på nätet men innehållet är att de korrupta diktatorernas affärer nu granskas. Flera diktatorers tillgångar konfiskeras, vilket synliggör kapitalistiska intressen inom såväl Franska Telecom som gulfstaterna.

Protesterna på Wall Street i USA sprider sig till ett dussintal städer. Den växande ockupantrörelsen får stöd från flera tunga fackliga företrädare och fler uttrycker förståelse för människors frustration och vrede.

”Vi har en väldigt ojämn fördelning av inkomsterna” uttalar Richard Fischer, chef för centralbanken i Dallas.

”Demonstranterna ger röst åt en frustration över hur vårt finansiella system fungerar”, säger Barrack Obama.

Den notis jag hänvisar till finns inte heller på webben men du kan läsa andra artiklar om Wall street protesterna här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar