lördag 13 augusti 2011

Media m.m.

Jag prenumererar på tre (fem) vänstertidningar, ETC/Uppsalademokraten, Fria tidningen/Uppsala Fria och Flamman. Dessutom har jag en dagstidning, lokaltidningen UNT. Det blir mycket tidningsläsande under en vecka. Dessutom lyssnar jag mycket på P1 och mitt bloggande tar en hel del tid. Inte konstigt att jag behöver vara hemma mycket för att hinna med allt jag vill läsa och lyssna på.

Idag har jag varit med min favoritfamilj. Det mesta känns enkelt, trots att det nu sedan tre dagar finns tre barn i familjen. Har svårt att först att det bara är tre dagar sedan minstingen föddes. Hon känns som en självklar del av familjen och samtidigt är det helt overkligt med detta lilla nya liv. Ett nytt liv med hög närvaro och mycket fjärrsyn, som är både uråldrig och bebis. En förutsättning för att allt ska flyta så smidigt i familjen är nog att föräldrarna släpper det mesta av tidningsläsande, analyserande av artiklar och fördjupat bloggande. Min vardag och min favoritfamiljs vardag är alltså helt olika.

Märker att jag behöver alla tre vänstertidningarna för att kunna ta del av de nyheter som refuseras av den borgerliga normen om vad som ska lyftas som nyhet i vanliga media. Är ytterst kritisk till lokaltidningens alla artiklar som bygger på politiskt borgerligt korrekta subjektivaTT-telegram.

Veckans krönika av Maria-Pia Boëthius i ETC handlar om den s.k. tredje statsmakten, media.

Hon beskriver hur Murdoch har ”styrt” Storbritanniens politik på ett totalt hänsynslöst sätt genom utpressning och kriminella metoder ända sedan Tony Blair valdes till premiärminister i England. Efter avlyssningsskandalen, som bara växer i Storbritannien, och som ger kriminaljournalistiken en vidrig kusin, kriminelljournalistik, tvangs Murdoch ha ihjäl en av de mest lönsamma tidningarna i den engelskspråkiga världen, News of the World.

Djupt korrupta förhållandena mellan medier, politiker och polismakt har äntligen kommit upp i ljuset och börjat granskas. Den brittiska fria vänstertidningen The Guardian, som år efter år framhärdat i sin undersökande journalistik av ”kollegerna” på News of the World, har trots hot och hån och alla möjliga stoppförsök avslöjat tidningens metoder.

Maria-Pia Boëthius skriver att:

”Allt det som medieoliktänkare av min typ runtom i världen sagt, skrivit och visat exempel på, år efter år, och som arrogant avfärdats som – just det – ”konspirationsteorier” av till exempel svenska medier, visar sig nu inte bara stämma utan vara värre än till och med vi trott.”

Hon framför också att det finns en helt annan, global berättelse om världen, förmedlad genom internet, som t.ex. gör att greker demonstrerar mot nedskärningarna och som fällde Mubarak i Egypten. Den värld man här lever i har lämnat all världens mediekonglomerat bakom sig, deras makt håller systematiskt på att undergrävas.

Fria tidningen har i dag lördag en bra artikel om upploppen i London, Upplopp splittrar Storbritannien. Artikeln synliggör hur klassamhället har förstärkts under både Labours och nuvarande högerregerings tid vid makten. De ekonomiska klyftorna är större än någon gång sedan andra världskriget.

” …den förväntade livslängden hos de som föds i fattiga områden 13 år kortare än den hos de rikaste, och en femåring från en välmående familj har en nästan dubbelt så stor vokabulär som en femåring i en fattig familj.

I spåren av de massiva nedskärningar som den konservativa regeringen nu genomför i alla delar av den offentliga sektorn kommer klyftorna oundvikligen fortsätta att öka. Många åtgärder pekar också mot ännu hårdare segregering i London. Enligt en intern rapport från bostadsministeriet som publicerades av The Observer i början av juli beräknas 40 000 familjer förlora sina hem på grund av minskade bostadsbidrag. Arbetarklassen kommer helt att fördrivas från stora delar av London i vad somliga kritiker kallar en ”social rensning”: Resultatet blir en ännu högre koncentration av låginkomsttagare och arbetslösa i just de områden som den senaste veckan skakats av oroligheter.”


Samtidigt som klassklyftorna ökar förstärks hatet mellan olika grupper. Ökade klyftor leder till ökat våld. Många engelsmän påverkas av det förenklade politiska budskapet om moralens förfall och fler skaffar basebollträn och batonger.

Upploppen i London har också beskrivits i kulturnytt i P1 ”Unga buntas ihop som ligister”. Kulturarbetare som intervjuas anser att nedskärningar och politisk frustration är några av orsakerna bakom veckans upplopp i Storbritannien. Unga är frustrerade över att deras röster sällan blir hörda och att de inte har någon maktposition i samhället.

Alltför många engelsmän verkar tro på maktens megafoner. I Israel pågår däremot ett uppvaknande och stora demonstrationer genomförs, som förenar många olika grupper. Detta beskrivs i kulturnytt i onsdags, liksom i Uppsala Fria i veckan. Höga levnadskostnader och social orättvisa har fått människor att protestera.

Maria-Pia Boëthius skrev att internet har möjliggjort att människor får kunskap, möts och protesterar. Jag tänker att för att internet också ska fungera som ett reflekterande och analyserande medium, så behövs också grävande, uppsökande och kritiska vänsterjournalister. Till dig som liksom jag har tid och råd: Prenumerera gärna på en vänstertidning. Lyft fram analyser och nyheter som refuseras och ibland också förlöjligas av borgerliga media. Stöd den grävande journalistiken och skippa all som Maria-Pia Boëthius skriver ”total och fatal skräpmat för hjärnan och hjärtat. ”

2 kommentarer:

 1. Ja snyyyft det är så synd om alla som förstör. Det är alltid någon annans fel tydligen. Suck! Men folk blir mer och mer trötta på allt allmänt skitbeetende överallt. Stenkastning, våldtäkter, rån, en dag drabbar det er själva trots att ni oftast ser till att bo och hålla er långt från dessa områden som möjligt, ironiskt nog.

  SvaraRadera
 2. Hej Anonym
  Jag tycker inte att det är synd om individer som förstör. Alla har ett ansvar för sina handlingar. Däremot fins det strukturella orsaker till varför människor förstör. Ett samhälle som vill minska förstörelsen bör minska ojämlikheten mellan människor. Likaså sluta diskriminera av samhället underordnade grupper.
  Det är också viktigt med kärleksfull fostran av alla barn. Fler trygga vuxna som ställer krav och har positiva förväntningar på alla barn och ungdomar är ytterligare ett sätt att minska förstörelse och våld.
  Britt

  SvaraRadera