onsdag 24 augusti 2011

Cancerforskning

Det kommer ständigt information om nya metoder för att upptäcka och bekämpa cancer. Hopp finns kanske även för mig. Här är några studier och forskningsresultat:

Hundar känner doften av cancer
Ett mycket viktigt sätt att minska antalet dödsfall i cancer är att upptäcka cancern tidigt. Cancersjukdom ger i från sig dofter som hundar kan känna igen. Nu hävdar ett tyskt forskarlag att man för första gången lyckats visa att hundar verkligen på ett tillförlitligt sätt kan upptäcka lungcancer.Lyssna på P1

Stor cancerstudie om vilka tumörer som svarar på cancerbehandling
Flera framstående forskargrupper samlas kring en ny avancerad cancerstudie. Målet är att förstå vilka tumörer som kommer att svara på behandling och ta reda på varför vissa cancerläkemedel mister sin effekt efter en tids behandling. Studien leds av Tobias Sjöblom, docent i tumörbiologi, vid Uppsala universitet

Enzymer kanske kan skydda kroppen mot cancer och åldrande
Seniorprofessor i biokemi vid Uppsala universitet Bengt Mannervik, ska föreläsa som gästprofessor i Frankrike om sin forskning. Han forskar om en slags enzymer som kallas glutationstransferaser och deras roll vid avgiftning, cancer och åldrande. Ökad produktion av dessa enzymer, kan troligen förlänga livet hos människor, enligt en artikel i lokaltidningen.

Jag har i tidigare bloggar skrivit om cancerforskning och om läkemedelsindustrin

Också lite hälsa
Har sovit dåligt både natten till i går och natten till idag. I går när jag var på toaletten vid fyratiden märkte jag att mina lakan var blodiga. Fragminsprutan jag tog sent på kvällen hade träffat ett blodkärl och blodet fortsatte rinna ända tills jag upptäckte det. Först blev jag rädd. Sedan insåg jag att det var marginellt med blod jag förlorat. I natt hade jag en massa idéer som snurrade i huvudet om vad jag vill skriva etc. Tror att kortisonbehandlingen gjorde att jag hade svårt att varva ner, så det blev bara tre timmars sömn. Kompenserade men en lugn och skön morgon. Cyklade till jobbet och anlände först strax före tolv.

För övrigt är jag sämre i högerhanden, men har fortfarande lite ork kvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar