onsdag 6 oktober 2010

Pengar, avkastning och pension

När jag sålde mitt hus fick jag lite pengar över, eftersom lägenheten kostade mindre än vad jag sålde huset för. Tänkte att nu ska jag för en gångs skull placera pengarna i aktier för att få avkastning på mitt kapital, så jag köpte miljöfonder. När jag sedan kollade upp var fonderna s pengar var placerade så var det i företag som Ericsson och H&M. Tycker inte att dessa företag tar något större ansvar för miljön och framförallt är det slit o slängprodukter de säljer. Är alltså besviken på det som kallas miljöfonder .

Jag har sedan ca 15 år tillbaka i tiden sparat 200 kronor i månaden för att få en något bättre pension, eftersom min åldersgrupp är dem som drabbas fullt ut av pensionsöverenskommelsen från början av 90 talet. Eftersom jag jobbat deltid ganska mycket och dessutom pluggat en del, så kändes det bra att ändå tänka lite på framtiden.

Tänker en del fast ganska ytligt på det där pensionssparandet. Dels undrar jag om jag lever så länge att jag får nytta av pengarna, dels tänker jag på hur vi alla ”lurats” till att bli små aktieägare som ska följa hur våra insatta pengar förhoppningsvis ska ge bra avkastning. Tydligt hur aningslösa människor kan vara blir det för mig när jag läst om en kristen man som lurat av andra kristna flera miljoner kronor, genom att få dem att tro att de ska få en avkastning på över 30 procent. Hur tror man att pengar kan förmera sig? Bryr man sig inte om att det troligen drabbar någon människa eller miljön någonstans på vårt klot. På det sättet var det kanske bättre att rika kristna blev lurade på några miljoner av sina rikedomar, istället för att människor fick slita ont eller miljön förstördes någon annan stans.

Vi bör alla ställa oss frågan vilket samhälle vi vill ha och hur vi ska agera för att bidra till detta samhälle. Nödvändiga förutsättningar är att pengar används för sunda investeringar i varor och tjänster som ger värdiga liv för människor och inte tär på jordens resurser. Sådana investeringsråd hittar man varken i tidningarnas ekonomisidor, i informationen från pensionsmyndigheten eller hos de större bankerna.
Jag vill bli bättre på hur jag hantera de pengar jag har men orkar inte riktigt. Känner nog framförallt som i Hoola Bandolas gamla låt: Vem i hela värden kan man lite på ? Så jag fortsätter mitt lilla pensionssparande och pengarna får vara kvar i de så kallade miljöfonderna och jag fortsätter inse att jag har det bra som kan tillåta mig att inte idas. Och förresten så köpte jag miljöfonderna när kursen stod ganska högt och sedan dess har den framförallt sjunkit, så jag har också förlorat pengar. Kan jag gott ha när jag inte bryr mig mera.

För övrigt har jag köpt tågbiljetter till Åre natten till fredag och åker hem natten till måndag. Ska bli skönt med lite fjällvidder. Har sovit dåligt i några nätter och känner behov av att gå in i en lugnare lunk under några dagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar