torsdag 12 januari 2012

Omänskligheter

Transsexuella

”Kravet på tvångssterilisering vid könsbyte blir kvar, trots att det finns en bred majoritet i riksdagen för att det ska slopas. Kristdemokraterna har fått med sig övriga borgerliga partier på att frågan är juridiskt komplicerad och behöver utredas vidare.”

Denna omänskliga nyhet finns att läsa på flera internetsidor, bland annat Svenska Dagbladet. Efter fyra års utredande och långbänk kvarstår alltså kravet på sterilisering för transsexuella som vill genomgå könskorrigerande behandling. Alliansen påstår sig vilja utreda juridiken ytterligare, men detta anser jag vara svepskäl.

Karin Lindell har på Socialstyrelsens uppdrag utredde könsbytesoperationer och reagerar kraftigt på uppgiften att regeringen inte godtar förslaget att slopa kravet på tvångssteriliseringar för dem som vill genomgå en könskorrigerande behandling.

”Det är väldigt anmärkningsvärt och förvånande. Det är ett omodernt synsätt. Det tillhör inte ett modernt samhälle att du tvångssteriliserar någon över huvud taget”, enligt Karin Lindell. Hör och läs mer på P1
Krig göder omänskligheter
Fyra USA-soldater har urinerat på tre döda talibaner i Afghanistan, enligt P1. Det är knappast sista gången soldater begår omänskligheter. Första gången jag förstod krigets konsekvenser för befolkningen var nog beskrivningarna av övergreppen i Song My i Vietnam. Den 16 mars 1968 utförde amerikanska soldater mord på närmare 500 obeväpnade sydvietnamesiska medborgare. Offren var civila och majoriteten av dem var kvinnor och barn. De amerikanska soldaternas kodnamn för Son My var Pinkville.

Krig göder omänskliga människor och historien upprepar sig ständigt, i Vietnam, i Ruanda, i f.d. Jugoslavien, i Irak, i Libyen, i Afghanistan, i Ghaza ….. Visst är det skillnad på disciplinen i olika arméer och från olika länder men det finns bara en väg att få slut på bestialiska handlingar STOPPA KRIGEN.

Omänskliga utvisningar
En svårt sjuk pojke ska utvisas från Sverige till Azerbajdzjan, trots att flera läkare varnat för att det innebär allvarlig risk för hans liv. Migrationsverket skyller på migrationsdomstolen och domstolen på verket enligt P1.
Vecka efter vecka kommer beslut efter beslut på omänskliga utvisningar. Asylsökande skickas tillbaka till Syrien, irakier till osäkra områden i Irak, homosexuella till Iran, ensamma förvirrade 90-åringar med släkten i Sverige till Ukraina, osv, osv.

Hemlöshet i Sverige

”Jag önskar mig en bostad innehållande ett stort bibliotek, en skön läsfåtölj att sjunka ner i. Men som det är nu får jag nöja mig med att bo på natthärbärgen, i trappuppgångar och i bästa fall tillfälligt hos någon vän. Det innebär, som ni kanske förstår, att böckerna jag läser och får så mycket av får bäras i en väska, kasse eller jackficka.”
               ur socialstyrelsens rapport Hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden 2011

34 000 personer saknar ett långsiktigt boende och 4 500 är akut hemlösa i dagens Sverige. I gruppen som befann sig i akut hemlöshet var 33 procent kvinnor vid 2011 års mätning. Kvinnornas andel i gruppen har ökat jämfört med 2005. 430 kvinnor har flytt ifrån en våldsam man och bor på någon form av kvinnojour.

Den vanligaste orsaken till att barnfamiljer kommer in på den sekundära bostadsmarknaden är att de står inför en hotande avhysning från bostaden. Den främsta orsaken till det är obetalda hyror – där ofta en svår ekonomisk situation för familjen kan ligga bakom.

Så här är den akuta hemlösheten fördelad i Malmö

”Den högsta andelen föräldrar (45 procent) och utrikes födda personer (52 procent) bor i Malmö. Här finns även den största andelen hemlösa personer med ekonomiskt bistånd (54 procent). I Malmö har en lägre andel av de hemlösa missbruks- och beroendeproblem samt psykisk och fysisk ohälsa. Den största andelen hemlösa personer med psykisk och fysisk ohälsa bor i Stockholm.”

I mitt hemlän Uppsala med 335 882 invånare ser det ut så här

• Akut hemlöshet; 120 personer

• Institutionsvistelse och kategoriboende; 200 personer

• Långsiktiga boendelösningar saknas; 1 100 personer

• Eget ordnat kortsiktigt boende; 470 personer

• Totalt; 2 000 personer

Och vi andra har det bra
Vardagen för oss som är svenska medborgare ser olika ut. Det finns människor som hotas, misshandlas och som tvingas gömma sig. Andra har inte tillräckligt med pengar till mat och hyra och lever i olika former av utsatthet och otrygghet. Men merparten av oss lever gott i en trygg bostad och med god ekonomi, arbete, släkt och vänner. Även om en har det bra har en rätt att klaga tycker jag, men att reflektera över det goda liv en ar möjlighet till i relation till många andra kan aldrig vara skadligt. Och kanske också försöka bidra till ökad solidaritet.

Själv har jag haft en bra arbetsdag och fått massor av positiv respons på det jag gör.

Är fortsatt trött och får ofta kramp i högerhandens fingrar. I morgon jobbar jag hemifrån och en kompis kommer och lagar mat. Mina problem är varken orsakade av politiska orättvisor, ojämlikhet eller förtryck. Andras utsatthet går att förändra med en annan politik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar