tisdag 22 februari 2011

Tankar under promenad till och från Ackis

Min cykel har sista veckan fått stå för att jag känt mig lite darrig eller för att det varit för kallt. Istället har jag åkt buss, bil eller promenerat. Nu har jag precis kommit hem efter cellgiftbehandlingen på Ackis. Under 25 minuters promenad till sjukhuset och 25 minuters promenad hem hinner hen tänka en hel del.

Storskalighet och småskalighet
Dagens Obs satte fart på mina tankar om begreppen storskalighet och småskalighet. Storskaliga system gör att det blir svårare att påverka inriktningen och det finns risk för korruption och uppgivenhet. Människor känner inte makthavarna och blir mer beroende av olika former av andrahandsuppgifter. Makthavare framställs som antingen goda eller som onda. Samtidigt ökar storskaliga system möjligheten att ha bred och djup kunskap, styrka och mångfald.

Småskalighet kan ge ökat inflytande och tillit till verksamheten. Insyn gör att det märks mer när makthavare missköter sig. Samtidigt finns risken att människors närhet till makthavare gör att man inte vågar protestera mot inkompetens. Trångsynthet och okunskap kan också öka i småskaliga system. Risken är stor för likriktning och en kultur att hen ska fortsätta som hen alltid har gjort.
Dagens OBS reflekterar kring begreppet ”misslyckad stat”. Högst upp på Foreign Policy Magazines lista över så kallade misslyckade stater finns Somalia. Men även om centralstaten har mycket dåligt rykte i Somalia, finns det ett fungerande civilsamhälle på många håll i det krigshärjade landet. Småskaligheten fungerar men tillit till storskalighet saknas.

Många invånare på den afrikanska kontinenten har inte känslan av att vara medborgare i en stat, menar författaren Michela Wrong i programmet.
Jag tror att det finns samma risker med EU och USA, liksom med Kina. Människors misstro ökar till makthavare, som befinner sig långt från människors vardag. Dessa makthavare tappar sin lyhördhet. Gemenskapen mellan olika makthavare blir viktigare än stöd till utsatta och förtryckta människor.

Tänker att en annan värld måste vara möjlig, en värld när makthavare ingriper vid folkrättsbrott och när mänskliga rättigheter kränks och miljön förstörs. Tror på ett starkt demokratiskt styrt FN, som har mandat att ingripa. Och i övrigt kanske vi ska gå ifrån stora unioner och bygga även andra demokratiska enheter än nationalstater. Lösningen kan varken vara bara storskalighet eller bara småskalighet. För övrigt önskar jag mig vänsterstyre och helt andra ledare än patriarkerna Reinfeldt och Bildt

Expertroll
Tänkte också på rädslor för andras kunskap under mina promenader. Min erfarenhet är att många ledare vill ge bilden av att de har stora kunskaper inom alla områden. Rädslor för att visa sin okunskap gör att samtal i olika frågor ibland blir svåra att genomföra i dagens patriarkala kulturer. Ledare framför däremot gärna att andra behöver kunskap och utbildning. Inte vi men dom som invandrat, dom medarbetarna, dom partikamraterna, dom därborta.

Dessa tankar gör att jag känner mig väldigt nöjd med att jag nu har fått en expertroll inom mina ansvarsområden jämställdhet & mångfald. Jag är medveten om att mycket av det jag lärt mig har jag fått från andra med ett betydligt större djup inom området. Allt är ju relativt och det är härligt att det alltid kommer att finnas så mycket mer som hen kan lära sig.

Hälsa och smärta
Det gör ont när jag hostar och jag känner av i princip alla revben och några kotor. Känner mig mörbultad. Samtidigt har mitt onda i rumpan (foglossningssmärtor) helt gott över. Minns hur jag tidigare hade svårt att lyfta högerbenet när jag skulle kliva på cykeln. Dessa känningar är helt borta. Tidigare behandlingar har alltså medfört läkningar i mitt bäcken. Hoppas att allt det onda i revben och kotor beror på läkningsprocesser. Nästa läkarbesök har jag 7 mars.

Etiska miljöfonder
Innan jag gick ut hade jag ett långt samtal med en rådgivare på Swedbank. Jag sålde mitt hus för några år sedan och har därför pengar att placera. Miljö och social hållbarhet är viktigt för mig, så jag köpte etiska fonder. Sedan har jag förstått att de flesta pengarna är placerade i företag som Ericsson och HM, som jag tycker står för ett slit och slängsamhälle. Inte särskilt hållbart alltså.

Nu ska jag placera om pengarna. Save Earth Fund låter väl tjusigt, men hur är det egentligen med den sociala och ekologiska hållbarheten i denna fond? Det fanns också en massa andra etiska-, miljö- och miljöteknikfonder. Kanske gömmer sig stora dammbyggen bakom det som beskrivs med orden förnyelsebar energi ? Även om jag aldrig kan vara helt säker på att det som framställs som positivt för miljö och mänsklighet verkligen är det, så tänker jag fortsätta placera i det som framställs som hållbart. Ska lyssna på Plånboken, som sänds i morgon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar