måndag 13 december 2010

Rädslor och terrorism

Lyssnar på Studie Ett samtidigt som jag börjat blogga. Hör en ung irakier som deltar i en manifestation i Stockholm mot terrorism vädja ”Generalisera inte”!!! Lyssnade när jag gjorde dagens Sudoko på en ovanligt bra Jan Guillou, som synliggjorde hur olika vi svenskar blir behandlade utifrån s.k. etnisk tillhörighet.

Har idag på jobbet läst flera bra artiklar om hur vårt samhälle ständigt skapar ett ”vi” och ”dom” där olika egenskaper förläggs utanför det s.k. svenska. Människor som inte har västerländsk bakgrund, påstås vara än det ena än det andra. Ett exempel på detta är att det inom förskolan finns rädslor för att benämna flickors könsorgan. Personal från förskolor med föräldrar med olika ursprung hänvisar till att ”dom” muslimerna inte vill, samtidigt som forskning visar att det framförallt är kristna fundamentalister som inte vill att förskolan/skolan pratar om könsorgan med barnen. Förskolor med enbart etniskt svenska barn skyller istället på andra saker.

Har ett minne från mina månader i Afghanistan 1974. Jag bodde i en familj i en liten by utanför Kabul. Satt och pratade med tre andra kvinnor, varav en hade burka när hon vistades i offentliga miljöer. Två av kvinnorna hade små barn och kvinnan med burka hade sin egen lille som med i rummet. De tre afghanska kvinnorna pekade på den lille pojkens kön och frågade vad penis heter på engelska. De var inte ett dugg rädda för att benämna barns könsorgan.

Tänk vad mycket bättre vårt samhälle skulle bli om alla människor stod för sina rädslor istället för att förlägga olika former av skuld på andra grupper och individer. Det är våra rädslor och ojämlikheten som göder terrorismen.

För övrigt är jag som vanligt svag i högerhanden och känner av mitt onda i högerben och höft. Försov mig i morse och vaknade först klockan halv nio. Tur att jag har årsarbetstid och inte hade något morgonmöte inbokat. Behövde nog sova lite extra, eftersom jag hade ont i halsen i natt och var uppe och gjorde en vitlöksdryck mitt i natten. När jag vaknade så var förkylningen som bortblåst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar